X
 
 

Лъжата в медиите си има име: Адверториал

Автор: Асен Генов
2429 24

Още от автора

Преди близо две години, в един претендиращ за висок тираж печатен ежедневник, излезе интервю. То започна с поименно изброяване на трима членове на Протестна мрежа още в първото изречение, след което, дълго и напоително, под формата на въпроси и отговори, те бяха описани като марионетки, зад чиито гърбове се крият доносници. Бяха описани като участници в черна пиар кампания, като клеветници, извършили всичко с ясното съзнание, че лицата, срещу които Протестна мрежа подаде сигнал през 2013 са… Невинни.

 

Уморих се да повтарям, че банката, собственост на единия от тримата от сигнала, фалира, защото, както я наричат политиците, тя бе “банката на мафията”, “банката на политбюро”, а по думите на Главния прокурор и “скъпо бижу под стъклен похлупак”. Данните, изнесени от синдиците на банката пък показаха голяма концентрация на магистрати с впечатляващо високи за стандарта, гарантиран от професията им, влогове в КТБ, но това е друга тема, по която тепърва ще се разсъждава. Отделна тема е и това, че фалиралата банка е раздала кредити за около половин милиард лева към фирми на другото лице от сигнала на Протестна мрежа, което в момента легализира и осветява бизнеса си и пак никой не пита сериозно за приходите му. Третият “герой” от сигнала пък остави след себе си една телевизия пред фалит, докато той самият получаваше звездни хонорари и ползваше медията за политическата си кампания. Шефът на фалиралата банка призна “Новия политик” за своя грешка, но от и това засега не последва нищо. Това също е отделна тема от цялостния сюжет, който ревностно и с неверни твърдения бе защитаван във въпросното “интервю”, за което ще стане дума по-долу в текста.

Лъжите, изречени по адрес на моите приятели, може да са укорими от етична или професионална гледна точка (за автора или издателите), но, както стана ясно от завършилото на
първа инстанция дело, не е задължително да бъдат укорими от Закона.

“Правото е сериозна и сложна наука, в която всеки клон на правото е отделна наука…” – написа един адвокат, оказал се по стечение на обстоятелствата на късметлийската страна в делото. Ще се вслушам в думите му и понеже не притежавам лекотата и сигурността, с която да смеся манталитета на ММА борец, самочувствието на манекен на костюми-реплика на Ерменеджилдо Дзеня и самоувереност сякаш съм спечелил дело срещу Пасифик газ и Електрическата компания на Калифорния през 1993 (Ерин Брокович), ще коментирам само една незначителна подробност от него:

Писмото-отговор на главния редактор на въпросната печатна медия, изпратено до Софийския районен съд.

То е интересно с това, че с няколко изречения редакцията се самоуличава в лъжа или поне в непрофесионализъм. “Интервюто”, публикувано в печатната медия, е продукт на “рамков договор за рекламно обслужване на КТБ”. Нещо повече! То  не е продукт на “работата на отделен журналист, а е въпрос на колективна работа”. Т.нар. интервю е “адверториал” – хибрид между “реклама и вестникарски текст”,  при която отговорността за съдържанието е “изцяло на възложителя”.

Ще го кажа още по-ясно:

Редакцията се отказва от професионалното си задължение да бъде критична към съдържанието, да проверява фактите и да търси истината. Ще припомня някои от десетте абсолютни принципа на журналистиката в Ройтерс:

– Точността е неприкосновена;
– Грешката се коригира открито;
– Баланс и свобода от пристрастия;
– Разкриване на конфликтите на интереси;
– Информацията не се изфабрикува или плагиатства…

Ще припомня и някои от седемте принципа на Юджийн Майер, на които той основава “Вашингтон поуст”, след като го купува през 1935:

– Първата мисия на един вестник е да се казва истината в толкова пълна степен, колкото може да бъде установена;

– Вестникът ще казва цялата истина, доколкото може да я научи, относно важните за Америка и Света въпроси;

–  Вестникът е задължен към читателите си и към обществото като цяло, а не към частните интереси на своите собственици;

– Преследвайки истината, вестникът трябва да бъде готов да жертва материалните си богатства, ако това се налага за доброто на обществото;

– Вестникът не е съюзник на конкретни интереси. Той трябва да бъде справедлив, свободен и здравословен в своя поглед върху обществените дела и публичните личности.


Тези принципи имат очевидна и съществена разлика с пълния отказ от критично отношение, търсене на истината и балансираното поднасяне на фактите и информацията, защитавайки всички права и интереси на обществото и отделните личности, демонстрирани в писмото на главния редактор на българския вестник до Съда. Пълният отказ от професионализъм си има име:

АДВЕРТОРИАЛ

 

Адверториалът е имитация. Според Мериъм-Уебстър, това е реклама, която наподобява (имитира) редакционния формат. Адверториали има в бордовите журнали – основно, публикации за дестинациите, до които авиокомпаниите летят. Добрите издателски практики са свързани с маркиране на съдържанието като рекламно или платено, а още по-добрите са, че повечето редакции отказват да публикуват адверториали. Не и у нас.

Съдейки по факта, че само четири (една, две, три, четири) медии, които на мен са ми известни, публикуваха информация за адверториала на КТБ в един от най-масовите според самооценката му вестник, можем да си представим мащабите на бедствието у нас. Въпросът не е дори в това, дали върху темата за Протестна мрежа има наложено табу. Въпросът е в това, че медиите отказаха да коментират вероятно най-сериозния проблем със свободата на словото у нас — фактът, че медиите са подчинени на корпоративни, икономически, политически, а често и чисто криминални интереси.


Адверториалът и признанието за неговото съществуване намекнаха за дълбочината на проблема с “опитомените” и монополизирани медии. Самопризнанието на една редакция, че публикува безкритично материали, отказвайки се от моралното задължение и легитимната отговорност да проверява фактите, особено ако те засягат значими обществени проблеми, какъвто е фалитът на една от 4-те най-големи банки в страната, показа колко сериозен е той. Мълчанието на всички останали медийни агнета потвърди диагноазата:

Живеем в лъжа, наречена Адверториал.

Смисълът на делото, което приключи на първа инстанция, заради публикация, озаглавена “България — страната на медийните гилотини”, бе именно в това, че разкри един от механизмите, по който действат въпросните медийни гилотини — чрез платени рекламни материали, замаскирани сред редакционното съдържание така, че читателят не може да разграничи истината от лъжата, значимото от пропагандата.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

24 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Манталитетът ти - като на мазач на паметници, Самочувствието ти -като на кравар, Самоувереността ти- агресивна посредственост! Ти живееш в лъжа, всичките ти писания са Адверториал! На тебе ти плащат, пишейки глупости! Поздрави от Хаджигенов! А, ти спиш ли спокойно? Погледни под леглото!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Някой много се е ядосал, защото писмото на 24 часа май го е натикало на грешната страна, без да му се иска... :) Нищо, животът учи...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 10 Македонецъ преди 3 години Профил на трол?
  Някога троцкистите/сорсоиди искаха Душите на Народа на Горно Вардарско. Искаха да бъдат не такива каквито са били винаги или тоест Българи/ки , а Македонци/45/ като Националност. А , те Македонците/ките изградиха България , дадоха и ДУША. Днес същите изроди искат Душите на всички Българи/ки. Искат да бъдат европейци/ки. СТАНИ , СТАНИ КАПИТАНЪ ПЕТКО и виж тази утрепка европеец /а.г/
 • Македонецъ 10.1 Македонецъ преди 3 години Профил на трол?
  Аз, Македонецъ, съм напълно изплискал и не съм наред!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Аз съм шизофреник и идиот и цъкам коментарчета за 20 стинки бройката. Всичко дето съм писал надолу с този аватар е кафеаво защото се бях изпуснал в гащите и са ми се омазали пръстите!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Асане, авторе, само да та гепна, гащите щИ цепна, капка ми падна на сАрцееееетооооо.. Чай шукарие , чай шукарие, чай шукариеее..
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Асанчо, ти май пак си я закъсал за финикийски знаци и опря до analno.com ! КОЛУМНИСТ значи ТЪПАК ! Соросоидът бояджия, от порода цигани - Асен е пак на надник . Асен е най-популярното име сред мангалите !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Соросовата пр,мрежа не бяха ли алчни чуждопоклонници родоотстъпници за пари.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Не. Греша! Не са. А аз съм руски трол и целувам гъ*а на пееф.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 5 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  Братя и сестри / БЪЛГАРИ аз трябва да ви призная, че бях много заблуден от тези накоито се кланях до скоро. Аз бях от АНТИ демократичната коалиция на червените. Цялъ Народъ бе изигран от тези безродни предател/и, но сега видях Истината, че съм руско мекере, подлога и предател на родъ и отечество.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Псевдооктомври , Родъ и Отечество ги пиша с Главни букви , но ти понеже нямаш такива и сега пишеш точно ти какво си защото си геновоподобен ако не и самият а.г. Все тази.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 4 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  Едно от първите неща който ще направят Родолюбиво/Прогресивните сили , когато вземат Власта в България е да се забрани на всяка една неправителствена организация да се занимава с политика , както и изобщо да има такива финансирани от вън. Разбира се и пълно разследване на дейноста на всяка една такава организация за действия който днес носят вреда за България.
 • Октомври 4.1 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  В същност, аз съм идиот / полезен такъв / на червения площад и Кремъл. Истината е, че НИКОГА НЕ УСПЯХ да се продам на Москва и сега пиша само безплатно / доброволно за тях.
  : 4 !
 • Октомври/ Original/ 4.2 Октомври/ Original/ преди 3 години Профил на трол?
  Псевдо октомври /4.1/ е познал в едно. Чувствата не са нещо което се продава и купува. Ако България трябваше да спечели от разпада на СССР И Югославия то щеше да спечели , но се случи точно обратното независимо от действителните антагонизми който съществуват между България и СССР и особено с Югославия.
  : 0 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  най-сетне видях истината, че аз съм слуга на враговете на народа – червените боклуци. Слуга / Агент на вражески за Клета Майка България сили и централи!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 3 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  Най хубавото е , че Вашето Слънце или /ес * европа/ угасва. Вие , герберастите , една част от /АНТИ/ бсп , дпс без европа СТЕ ПЪЛНО НИЩО. Такива каквито сте и днес или вчера.Едни вредители и съучастници/чки на Враговете на Народа. Те са такива , защото със свойте действия са Нарушили Клетвата и от всичките си действия се ръководят от Интересите на Корпорацията , но това е АНТИКОНСТИТУЦИОННО.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  С оглед на продължителноста на вашето царуване , вие сте си помислили , че сте едва ли не вечни и непрекъснато ще тормозите Народа на България , но това е измамно чувство. Всяко ЗЛО има все някога край. Пишете като побъркани от години за идващият крах на Русия , но не искате да забележите идващият действителен крах на вашите покровители.
  : 1 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  Всъщност вие сте Войни на Пентагона. Войни на Звездата на Смърта. Войни на ужасният Дисбаланс , който в крайна сметка ако не му се тури край ще взриви Татуинъ/ Земя/. Вие сте едни долни манипулатори ,който изобщо не се вълнуват от България/ за вас куха дума/ , служите на дегенератите на Социализма или техните заместници който днес са Компрадори/ки.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ВЪВ ВЕКА НА ИНФОРМАТИКАТА ЛЪЖАТА НЕ ВИРЕЕ! Ето тук можете да се абонирате да получавате бюлетина на новото европейско звено за противопоставяне на руската дезинформация в Брюксел, показващо всички лъжи, разпространявани от руските тролове, като 7 - http ://europa.us12.list-manage1.com/subscribe?u=8bc86e9f6ee27330e8902729c&id=496df479b1
 • Октомври 2.1 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  лицето захариева не е ли част от протестна мрежа ? Не беше ли служебен министърка в кабинетът на близнашки / вашият лидер от АНТИ бсп/ ? Кой го предложи този близнашки ? вашият хубав /АНТИ/президент дето от Кликата на бб. А сега същата е и е министърка при бб. Нещо хептен сте го закъсали соросоиди/ки.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 26 юни

Овен През този ден ще сте особено мили и толерантни към останалите. От това ще спечелите много позитиви. По-често бъдете такива. Телец Днес...