Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния - най-скъпата търговска марка на Балканите след Турция

17 Wednesday 2016, 10:00 часа • 2314 прочитания

Британската изследователска агенция Brand Finance измерва стойността на държавите като търговски марки, използвайки свой алгоритъм.

Преценката за стойността на една страната като търговски бранд се съобразява с различни показатели, между които са брутният вътрешен продукт (БВП), привличането на инвестиции, бизнес климата и други.

Съединените щати (САЩ) са най-скъпата търговска марка измежду държавите по света, като в същото време са и далеч преди всички останали. Стойността на бранда „САЩ“ се оценява на 19703 милиарда щатски долара.

Освен огромния мащаб на американското стопанство, авторите на изследването вземат предвид и други проучвания. В едно от тях участниците са питани за цената, която са склонни да платят за различни продукти, обозначени с надписа „Made in the U.S.A.” върху опаковките им. Взето е предвид и наличието на много компании, които сами по себе си са скъпи търговски марки – Disney, Coca-Cola, Apple и други.

Според стойността на държавата като търговска марка, на второ място се нарежда Китай. През 2014 г азиатската страна губи 1 процент от своята стойност и сега се оценява на 6314 милиарда щатски долара. Причината за спада е понижението в темпото, с което китайската икономика расте. Отражение оказва и спадът на цените на суровините в света.

Между петте най-скъпи държави като търговски марки се нареждат още Германия (4166 милиарда щ.д.), Великобритания (3010 милиарда щ.д.) и Япония (2541 милиарда щатски долара).

Що се отнася до региона на Балканите, Турция (като бранд) е на най-благоприятната позиция според изследването, заемайки доброто 19. място в света, следвана от Румъния (48. място).

В низходящ ред следват:

- Унгария - 53. място в света, стойност на оценката: 94 милиарда долара;

- Гърция - 59. място в света, стойност на оценката: 60 милиарда долара;

- Словения – 62. място в света, стойност на оценката: 53 милиарда долара;

- България – 64. място в света, стойност на оценката: 50 милиарда долара;

- Хърватия – 76. място в света, стойност: 32 милиарда долара;

- Сърбия – 78. място в света, стойност: 31 милиарда долара;

- Албания – 96. място, стойност: 9 милиарда долара.

Забележителен скок по отношение на ръста бележи Иран, чиято стойност като търговска марка се увеличава с 59 процента, равняващи се на 159 милиарда щатски долара като парична стойност. Това увеличение превъзхожда повече от три пъти стойността на България като бранд. Удивителният ръст на Иран е постигнат благодарение на успеха при преговорите на международно ниво по отношение на ядрените програми, както и благодарение на перспективите за намаляване на санкциите.

Най-впечатляващ ръст измежду първите десет страни бележи Индия, чиято стойност като търговска марка скача с 32 процента. Южноазиатската страна е поставена на 7. място в класацията.

Русия е изгубила 31 процента от стойността си като търговска марка, при това само за една година. Понастоящем е на 18. място в света, а оценката ѝ се равнява на 810 милиарда щатски долара.

Данните от изследването се отнасят за 2015 г.

Използван източник: Brand Finance

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес