X
 
 
 

7 важни цитата от Левски (от книгата: "Васил Левски- документално наследство", София 1973)

Автор: Иван Димитров
2149 18

Още от автора

#1. "Не ще бъде така в наша България, както е в Турско сега... Всичките народи ще живеят в нея под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът. И за турчинът, и за евреинът и пр., за всички еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наше Българско... Ний не гоним турският народ, ни вярата им, а царят и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самият турчин."

#2. "В Българско не ще има цар, а "народно управление" и "(в)секиму своето". (В)секи ще си служи по вярата и законно "ще се съди както българинът, така и турчинът, и евреинът и пр. "Свобода и чиста република."

#3. "Който днес не желае да бъде свободен, той не е българин и не е човек!"

#4. "Ние желаеме да се освободим изпод турско иго и да бъдеме хора."

#5. "Мисля - никой да не смее, да (не) дава правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно. И ний българите от отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата... Всекидневните ни убийства, потурчвания на невръстните ни грабнати деца от турчина, обезчестяването на девойките ни и на жените ни (в)се от турчина (в)секидневно оплакване е било с кървави сълци пред европейските консули. На нашият предрезнал глас - никакъв отзив отникъде за помощ, а напротив: стават учители против нас. Тогава де е тяхното образование и човечество?"

#6. "Общественото мнение е такова, щото (в)сяка една народност, даже и турците, тряб(ва) да бъдат свободни и да живеят между нази като хора и граждани. На нашето знаме, което ще да бъде забито на Балканският полуостров, тряб(в)а да бъдат написани само три думи: "Свобода и (в)секиму своето!"

# 7. "В чорбаджиите, казвам, стои тишината на (в)сичкият народ!"

18 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  През 1973год все още сме си били през съветска окупация ! Малко са спестили цитатите за "казашкиот ботуш" и че който ни "освободи" той ще ни пороби...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  АБЕ ТОЙ ЛЕВСКИ ХУБАВО Е ЦИТИРАЛ ТЕЗИ НЕЩА ,НО САМИЯТ ТОЙ НЕ ГИ Е СПАЗВАЛ ! СЪЩИЯТ ТОЗИ ЛЕВСКИ ,КОЙТО НИ Е НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ Е ИЗНАСИЛИЛ И УБИЛ 14 ГОДИШНО БЪЛГАРСКО МОМИЧЕ ! НЕСЛУЧАЙНО НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН НЕ СИ Е НАПРАВИЛ ТРУД ДА ПОГРЕБЕ ЛЕВСКИ ! МНОГО НЕГАТИВНИ НЕЩА ЗА ЛЕВСКИ СЕ КРИЯТ ОТ НАШИТЕ ИСТОРИЦИ ,КАЗВАТ СЕ САМО ПОЗИТИВНИТЕ МУ НЕЩА ! КРАДЯЛ Е КАТО ЦИГАНИН ,ТОВА СЪЩО НЕ СЕ ПИШЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО виж още ›› ИСТОРИЯ ,Е САМО Е НАПИСАНО ,ЧЕ ЕДИН ПЪТ Е ОБРАЛ БАНКА НО УЖ В ИМЕТО НА НАРОДА ,А ЗА МНОГОБРОЙНИТЕ МУ ДРУГИ КРАЖБИ НИЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА !
 • ДуПеСе да се закрие 4.1 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Еничар! Стига си къкал по форумите! 15 акаунта да цъкаш, пак ще те намеря!
  : 0 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Аллах ли те е научил да лъжеш като дърт циганин ?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 1 година Профил на трол?
  Големият Другар , Апостола на Свободата. Дякона е Проводник на 3 път , което си е чист Социализъм. Истинският в която няма никаква диктатура на която и да е било класа. Апостола на Свободата е Истински /JADI ORDER/ Капитанъ , но понеже Силата го е разпределила да бъде от Народъ Български и Дете на СВЕЩЕННАТА ЗЕМЯ НА ХЕМУСЪ И ГАЛИЧИНЦА И ОКОЛО ДУНАВЪ И БЬЛОТО МОРЕ И ЧЕРНОТО И той се е борил за Бъл виж още ›› гарско
 • продължение 3.1 продължение преди 1 година Профил на трол?
  И наистина този дето не иска да е Свободен човек , не е нито Човекъ , нито Българинъ. Историята и Днес го доказват. Защото по този начин вие Съучастници/чки сте съвсем съзнателно на Компрадорският политически клан / 1989/ , а голямата Група от Народа несъзнателно поради ред зависимости .
  : 5 !
 • продължение 3.2 продължение преди 1 година Профил на трол?
  Само , че Народа е Суверенъ по Конституция , която не му забранява да си причинява щети и поражения , но всеки един/а/ , които/която съзнателно е Съучастник/чка на тези , които са Тежки Конституционни престъпници/чки / ПРЕДИ ВСИЧКО/ , а такива да защото ОТНЕХА И ОТНЕМАТ ПРАВАТА НА НАРОДА ПО КОНСТИТУЦИЯ НА Р. България.
  : 3 !
 • продължение 3.3 продължение преди 1 година Профил на трол?
  Е , съучастник/чка на Върховни Престъпници/чки. Законът ще победи тогава , когато тези Престъпници/чки ги накажат Справедливо и възможно НАЙ ТЕЖКО. За Съучастниците/чките трябва да се взима под внимание степента и самото съучастие към извършването на престъплението. А , ДОСТА ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИЗВЪРШИ И ВЪРШИ / 1989/
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  БЕЗ РУСИЯ ОЩЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ КЛАНА РАЯ, ФАКТ.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не е вярно. Светът е виждал упадъка на турската империя и най-малкото, от политически интереси спрямо, Балканите щеше да има държава от Великите сили, която щеше да си отвоюва право на политическо влияние тук, освобождавайки ни. Могло е да стане и по мирен начин, извивайки ръцете на упадъчната турска империя, но това е щяло да доведе до допълнителна революционна дейност, защото не се знае какви гр виж още ›› аници са щели да определят за българския народ Великите сили. Освен това в този период на очовечаване на европейската цивилизация, европейските салони са били потресени от случващото се в Батак и в земите ни, в които тече истинско възраждане и християнски устрем. Освобождението ни от Русия ни навлича гнева на нейните конкуренти - Великите сили. Още 1885г., австрийския крал плаща въоръжаването и облеклото на сръбската армия на крал Милан, за да нападнат България, с цел лишаване от зони на влияние Русия. Малоумният руски цар Александър, самоизяждащ се от завист към братовчеда си Батенберг - цар на освободените българи, стига до там, манипулиран от съветниците си, че обезценява жертвите и успехите на Руско-турската война и спечеленото влияние за Русия на Балканите, като стига до абсурдната стъпка- отрича, не позволява, не приема ОБЕДИНЕНИЕТО на Източна Румелия и Тракия, Обединението на България, която признава Турция, но не и страната, водила война и дала жертви за това. Същият тоци руски цар днес е подминат в интернет-пространството в руската история като малоумник и предател, спрямо руските интереси, но ТОЙ е предизвикал разочарованието на Стамболов, който се отказва от Русия,започва про-българска политика и наказва със смърт и затвор съратниците си русофили, пречещи на създаването на българската държава.
  : 9 !
 • ДуПеСе да се закрие 2.2 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  По мирен начин?! Що за тъпотия? Ти да не си пил газ, мас, оцет и олио?! Спри се бре тролчо. Един и същ си! Да не са те изнасилвали руснаци, че така си озверял?
  : 3 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Който твърди, че без Русия сме щели още да сме под робство, не само обижда всички българи, но явно не познава чудото на българското Възраждане. Ако сте българи - прочетете книгата на Николай Генчев Българското Възраждане, малка е. Българите работели, много от тях натрупали състояние, изпращали децата си да се изучат, отваряли фабрики, работилници, строяли читалища, училища, имали театър и т.н. Осв виж още ›› ободителното движение набирало сила. От друга страна Османската империя, неслучайно наричана колос на глинени крака е била склонна да даде автономия и това е щяло да засили допълнително центробежните процеси. Щяли сме до 10-20 години да се освободим със свои сили - извоюването на църковната независимост го доказва! Точно това е избързала да изпревари Русия с войната.Между другото - Русия яростно се е противопоставяла на църковната ни независимост и дори е уредила заточение на владиците ни, които предизвикало буквално бунт на хиляди българи в Цариград и това накарало турските власти да ги върнат!!!! Този факт какво ви говори? Били сме на крачка и от политическа независимост.
  : 2 !
 • ДуПеСе да се закрие 2.4 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца. Арменски геноцид! Още малко чакане и това е бил възможно и за нас. Склонна да дава автономия?! Само ако силна армия я победи! Кофти, ама това е!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Врага, който го погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската виж още ›› Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Глупоста ти няма граници,и тая наглост още не се беше чула,но след като чухме че Доган е новия Левски,що да чуем,че руснаците са накарали турците да обесят Левски
  : 9 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  да нарича фактите "глупост" може само руски трол като теб 1.1
  : 16 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Много рядко се изкушавам да пиша коментари по интернет та да ме наричаш трол.Много добре прочетох статията на която се позававаш и търсих да открия тезе "факти". Този велик журналист дето проникнал в руските тайни архиви да ги беше снимал,а не да ми показва някакви фалшификати на съвременен руски.Много ясно ,че руснаците са си имали своите интереси да ни освободят,само че ако трябваше да виж още ›› се освобождаваме сами резултатите се видяха-няколко малки градове в старопланинско въстанаха потопени в кръв.Големите градове-КОЙ???Така че с мишки като теб,ако не бяха руснаците,независимо от подбудите,сега щяхме да сме кюрдите,народ без държава
  : 9 !
 • ДуПеСе да се закрие 1.4 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Недейте да спорите със соросоидното тролче! Сами можем да открием какво точно са правили руските дипломати. Тактиката на платения трол е внезапна обида за отклоняване на вниманието от сорта "Тъп червен трол". За изкарване от равновесие на обидения. Сходно е поведението на руския трол. Ама руските обиждат по-малко.
  : 8 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 юни

Овен Днес не си правете сметките без кръчмаря. За известно време може да ви се размине, но скоро ще разберете, че е не трябвало да се ...