Армия на посредствеността

Още от автора

Група граждани планира да сформира доброволчески отряд, който да охранява границата на България с Турция през уикендите, като той трябва да започне да функционира от 11 март (според плановете им). Това стана ясно само ден след като по една от най-гледаните в България телевизии бе излъчен репортаж за човек от Ямбол, който "лови бежанци с голи ръце".

Това е екстремизъм, много по-опасен за България от религиозния такъв. Това е модерният еквивалент на кърджалийството.

Днес тези wannabe мутряги, претендиращи да са националисти, ще ни "пазят", потъпквайки грубо законите, докато институциите се правят на две и половина относно заканите им. А след още малко време те ще поискат не само да ни пазят от въображаемите ни врагове, а и да ни управляват. И ще го правят с цялата си посредственост и наглост. Както днес планират да унижават горките хора на границата; хора, които бягат от почти сигурна смърт в родината си, така утре вероятно ще го правят с нас, с нашите жени и деца.

Лишаването от свобода другиму е противозаконно, но институциите бездействат по случая. Вътрешният министър сякаш се оправда пред журналисти, че това не било практика, пояснявайки, че трябва да се получи сигнал, за да се извърши проверка. А пък районната прокуратура в Средец нямало да се задейства поради "липса" на доказателства за саморазправа, както се твърди в излъчен по БТВ репортаж.

Когато желанието за хуманност в едно общество бъде изместено от желанието за сигурност по всякакъв начин, това е знак, че то е в сериозна опасност. Така започват две от най-ужасяващите войни в историята на човечеството. Затова е опасно да подкрепяме задочно действията на хора, които искат да ни пазят, макар и без ние да искаме. Особено опасно е когато образът на врага е абстрактен - изграден на базата на стереотипите ни, попити от проводниците на хибридната война, за която неотдавна президентът спомена. За която вече и Меркел говори.

Посредствеността е един от водещите инструменти на екстремизма. А екстремизмът има много разновидности, като религиозният фундаментализъм, който най-често присъства в общественото полезрение, е само една от многото. Крайно десните фракции също са източници на екстремизъм - в България по-често, отколкото в други европейски общества, където религиозният екстремизъм представлява по-голяма заплаха.