Сепаратизмът сред уйгурите в Китай: защо тяхната земя е толкова ценна?

Още от автора

Десетилетия наред северозападната част на Китай, по-точно автономната област Синдзян, е зона на неспокойствие.

Мястото е родина на уйгурите – централноазиатска етническа група, изповядваща сунитския ислям. Освен това, че са мюсюлмани (за разлика от повечето китайци, които изповядват конфуцианството),  уйгурите също така културно и генетично са свързани много повече с Централна Азия, отколкото с Китай.

Настроенията срещу китайското мнозинство са широко разпространени сред уйгурските сепаратисти, като често се стига до екстремизъм и междуетническо насилие, особено от 2009 г. насам. Китайските власти, от своя страна, се опитват да потиснат насилието, като действията им довеждат до недоволство от страна на уйгурите, породено от налагането на ограничения по отношение на тяхната култура и религия.

Зле ли живеят уйгурите?

Населението на Синдзян-уйгурския автономен регион е близо 20 милиона души, а площта му е около 1 660 000 квадратни километра, тоест 15 пъти по-голяма от тази на България. Той е най-големият по площ регион в Китай, заемащ 1/6 от цялата територия на народната република. Въпреки голямата му площ, това е един от най-слабо населените региони в страната.

Китайската държава инвестира много средства в развитието на тези земи. Но сепаратистите твърдят, че до тях достига съвсем малка част от тези блага, тъй като много етнически китайци се местят да живеят в региона от вътрешността на страната, заемайки превес над местните икономически възможности. През 1945 г. около 90% от населението в региона е уйгурско. Но поради прииждането на все повече етнически китайци в автономния регион, днес съотношението между двата основни етноса в района е почти едно към едно (45% уйгури, 41% китайци и 16% други).

Качеството на живот на уйгурите се подобрява значително, откакто регионът е завлядян от Китай през 1949 г.

От едва 10 процента през 1953 г., грамотността сред малцинството се увеличава до почти 97% днес, което е наистина удивителен напредък.

Средната продължителност на живота на уйгурите се повишава с повече от два пъти за същия период – от 31 години през 1953 г., тя вече е 71 години през 2011 г.

Защо този регион е толкова важен за Китай?

25 % от нефтените залежи и още толкова от находищата на природен газ в Китай са ситуирани именно в населяваната от уйгурите китайска провинция. Там се намират и 38 % от въглищните рудници на втората най-силна икономически страна в света след САЩ.

Уйгурите в китайското общество – привилегии и рестрикции

Привилегиите

Като етническо малцинство, уйгурите се радват на поредица от привилегии – улеснен прием в държавни университети и по-ограничен контрол на броя на ражданията в едно семейство, към което властта е особено стриктна спрямо китайското мнозинство.

Въпреки това обаче, неспокойствието в региона се повишава все повече.

Над 100 човека са убити от въоръжени сепаратисти в провинцията Ярканд преди около година. Случаите на такова насилие нарастват значително от 2009 г. насам, като всяка година има поне по един такъв екстремистки акт. Информацията за тях обикновено се затъмнява от китайските власти.

Рестрикциите

Като мярка за борба с екстремизма, китайската държава в действителност налага поредица от рестрикции, засягащи уйгурското малцинство, особено по отношения на тяхната религия и култура.

В населявания с уйгури регион се провежда масова информационна кампания, целяща да убеди жените да не носят традиционните си дрехи. В някои градове на жените е забранено да се забулват в част от институциите, например в болниците, училищата и банките, а на мъжете не е позволено да се качват с дълги бради в градския транспорт.

Друга рестрикция е тази, че уйгурският се изучава само като втори език в държавните училища, а пък изучаването на Корана е разрешено само в специални институции. Родителите също нямат право да обучават децата си на свещената за тях книга вкъщи.

За уйгурите има специална забрана да посещават джамии, ако работят на държавна служба или не са навършили пълнолетие. За учениците и държавните служители са забранени и традиционните пости по време на най-големия мюсюлмански празник Рамадан.

Република Турция често обвинява Китай, че ограничава правата и свободите на уйгурите, особено по повод рестрикциите по време на големите мюсюлмански празници.

Използвани източници: AllCountries.org; People’s Republic of China Government; East-West Center; Monterey Institute of International Studies; UNESCO, UCLA Division of Social Sciences.