X
 
 

ФБР срещу Apple: oтново за спора лична неприкосновеност или национална сигурност

Автор: Асен Генов
2588 30

Още от автора

Съдебният спор между ФБР и Apple, който тече в момента, е знаков. Правната сага е много слабо отразена в българските медии, но по своя обхват тя е сравнима с други обществени дебати, предизвикани от идеи, ограничаващи или застрашаващи цифровите права и личната неприкосновеност на гражданите.

Вече няколко пъти бяхме свидетели и участници в остри обществени спорове, родени от правни действия или законодателни инициативи, произлизащи от различни корпоративни интереси. Сред тях са споразумението ACTA, законопроектите SOPA и PIPA и европейският проект INDECT. Защита на интелектуалната собственост, противодействие на пиратството, борба с фалшификатите и разбира се, автоматично откриване на риска и защита на сигурността — това са “добрите намерения”, зад които гражданското общество разпозна посегателство върху свободата, цифровите права и личната неприкосновеност. Темата за тези проекти е дълга и е дискутирана нееднократно. Общото в тях е, че корпорациите, компаниите за разпространение на музика и филми (т.нар. лейбъли и мейждъри), чрез политическото си лоби, се опитваха да ограничат свободата и независимостта на глобалната мрежа и по един или друг начин застрашаваха с идеите си фундаментални граждански права и свободи. Успели ли са или не, реални ли са рисковете или не — това е друга дълга тема.

В сегашния случай — ФБР срещу Apple, нещата изглеждат малко по-различни: специалните служби, в усилията си да разследват терористичен акт (в Сан Бернардино) се опитват, с помощта на съда, да принудят частна корпорация да предостави “заден вход” (Backdoor) или достъп до Айфоните, който да позволява заобикаляне на защитата и криптираната защита на данните, съхранявани на телефона.

Темата за цифровата сигурност и личната неприкосновеност  е обширна и далеч извън възможностите на който и да е да я опише в не много дълъг текст. Затова ще я разгледам в рамките на  усилията на ФРБ да принудят компанията производител на мобилни устройства (и не само) — да избира лична неприкосновеност или национална сигурност. Това е изкуствено създадена дилема, която е в услуга само и единствено на службите за сигурност, обслужваща техните репресивни функции и разширяваща техните права и възможност за интервенция в личното пространство на гражданите.

В документалния филм Citizenfour за Едуард Сноудън, служителят на Националната служба за сигурност на САЩ (NSA) обяснява, че един от катализаторите, които са го “втвърдили” за решението да разкрие данните, с които разполага, за глобалните мащаби на подслушване и прихващане на лична кореспонденция и комуникация, създадени от Агенцията, е фактът, че е разбрал, че вече не е въпрос на взаимоотношения между “избрани и избиратели” (политически представители и електорат), а по-скоро вече става дума за контролиращи (управляващи) и контролирани (управлявани).

Искането на Бюрото компанията на покойния Стив Джобс да предостави backdoor достъп до телефоните, ползвайки частния случай на един-единствен терористичен акт, по своята същност е искане, което дава следните три предимства на тайните служби, във вреда на гражданите:

1. Искането заобикаля или деактивира автоматичното изтриване на информацията на мобилното устройство (телефон или таблет), независимо дали тази опция е активирана от потребителя;

2. Искането дава възможност на ФБР да тества и въвежда пароли в процесното устройство през физически порт (вход), Bluetooth, Wi-Fi или друг протокол, достъпен на устройството;

3. Искането гарантира на ФБР, че при въвеждането на паролите в процесното устройство няма да предизвика целенасочено забавяне между опитите за въвеждане на парола, каквото е предвидено в хардуера на Apple.

Според адвоката на Apple, спорът между корпорацията и Бюрото не е свързан само и единствено с телефона на терориста от Сан Бернардино, а “засяга сигурността и безопасността на всеки iPhone, който е в употреба днес. Инструментът, искан от ФБР, ще работи при всеки iPhone.” Адвокат Сюел декларира, че подобно искане за “отключване” не са имали от нито една друга страна. Опасността, според него е, че ако това искане на ФБР бъде наложено от съда, “само минута ни дели от това, подобни искания да бъдат отправени и от други страни”.

“Масовата употреба на силно криптиране рефлектира както върху неприкосновеността на личния живот, така и върху сигурността на американците. Технологичните компании са направили много за повишаване на сигурността, личната и частна информация на американците, а правоналагащите органи са изправени пред нови предизвикателства, опитвайки се да стигнат до криптираните данни", казва Боб Гудлайт, председател на Правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ. Според него, “американците имат право на силна защита” на тези данни, а Законодателят трябва да вземе предвид това, опитвайки се законово да помогне на правоприлагащите органи в усилията им да ни охраняват и борбата им срещу престъпността.

Конгресменът Джон Конийърс смята, че Конгресът на САЩ трябва да намери начин за ефективно законодателство, което да предпази конкурентоспособността на доставчиците на услуги по криптиране, заради защитата на личната информация и данни на гражданите на САЩ, като в същото време даде ефективни законови възможности на правоприлагащите органи.

Изслушването, проведено на 1-ви март от Правната комисия на Долната камара на Конгреса на САЩ, бе знаково именно заради това, че излезе далеч извън частния случай, при който разследващите органи искат да извлекат информация от мобилно устройство, притежавано от престъпник. То бе знаково и важно именно заради това, че този частен случай — атентатът в Сан Бернардино би могъл да създаде политика, която да рефлектира върху сигурността и неприкосновеността на огромен брой потребители на Apple и криптиращите технологии по света.

На 2 декември 2015, при терористична атака в Сан Бернардино, САЩ, загиват 14 души, а тежко ранени са 22. Телефонът на единия от терористите, Саид Фарук, попада във ФБР, а в началото на февруари 2016, Бюрото съобщава, че не е успяло да разкодира iPhone 5c “заради високото ниво на защита”. В резултат на това ФБР иска от Apple да създаде нова версия на операционната система iOS, която да може да бъде допълнително исталирана в паметта на телефона, така че да позволи достъп до данните не устройството, заобикаляйки криптиращата защита. Така започна съдебният спор между Apple и ФБР.

На изслушването, проведено в Конгреса на САЩ, шефът на ФБР Джеймс Коми не успява да защити позицията на Бюрото.

Отговаряйки на въпроса на конгресмен Конийърс: “Ако спечелите това дело, ФБР ще се върне ли в съда, настоявайки Apple и други частни компании да Ви съдействат при отключването на други защитени устройства?”, шефът на ФБР, Джеймс Коми, отговаря: “Потенциално да…

И това кореспондира пряко със защитната теза на Apple, че ФБР цели да създаде правен прецедент, на който ще може да се позовава в бъдеще

Както казах, въпросът не е дали да избираме между национална сигурност и лични свободи, а да приемем, че личната неприкосновеност, интелектуалната свобода и защитата на личните данни са неотделима част от националната сигурност.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

30 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 23 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Абе, кравар! Нали протестира, когато Орешарски взе 1 млрд заем. Що не протестираш когато тиквеното правителство взе 21 млрд. Или блъскаш чикии и нямаш вазможност да протестираш. А, вчера на Задушница, измаза ли паметници на твои умрели близки и познати?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Чичо Доктор 22 Чичо Доктор преди 3 години Профил на трол?
  Много беснеят тролчетата защото няма какво да кажат. За жълти стотинки чукат по клавишчетата и чувстват прилив на значимост след всяка буквичка... Ех тролчета изкарахте ли надника?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Бот 2 21 Бот 2 преди 3 години Профил на трол?
  Последните 10 коментара са писани от един и същи трол, който изкарва по няколко стотинки на коментар, затова ги пуска един след друг. Даже аватара не си сменя.
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ДОБРЕ АСЕНЕ, ТАКА ДА Е, НЕ ЧЕ Е ВЕРНО. АМА ТИ ЗАЩО НЕ НАПИСА НЕЩО ЧИТАВО.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Асен Генов работи в НИИЧАВО?!. Е, Асене, Асене. Плюеш руснаците пък им ползваш идеите, не те ли е срам? Стругацки бяха руски патриоти, от страната и народа които ти оплюваш. Дивак недорасъл. Що не напишеш ти нещо стойностно. Защото не можеш. Безсрамник.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 19 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Асане с тия памфлети май няма да вземеш виза за щатите, па и да вземеш там няма да те пуснат.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  така че сме обречени да четем жалките пръдни на Генов, но заредени с претенциозен нюанс на кисело и да се чудим кога ще се оправи тази държава, освен ако не решим да понаучим някои и друг чужд език и да си четем в оригинал новините
 • Учителка по руски 18.1 Учителка по руски преди 3 години Профил на трол?
  Ами, научи един руски барем, да разбираш откъде ти идват преводите, чебурашка проста :)
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ НЕ Е ОТРАЗЕНА НИТО ЧАСТ ОТ КУЛТУРНИЯ И ОБЩЕСТВЕН ДИСКУРС НА ТОЗИ КАЗУС, КОЙТО ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ВИДИ ДЕБАТА В НЕГОВАТА ПЪЛНОТА, ОСНОВАН НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕННОСТИ ДНЕС. НО ТОВА СЪС СИГУРНОСТ НЕ Е ПО СИЛИТЕ НА НЕДОУЧИЛИ КЕРАМИЦИ, НАБЕДЕНИ ЗА ЖУРНАЛИСТИ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 16 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Правната сага е много слабо отразена в българските медии? Ами кой да я отрази? Сигурно читателите а Асенчо? Нали вие се барате журналисти. Ама че бастун.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Когато личната и корпоративна неприкосновеност стане по-важна от националната сигурност, както настояват някои компании тероризма започва да процъфтява и не само този вид престъпност.
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Трябва да се търси баланса! И - в дадения случай - смятам, че е лесно да се постигне: Иска се разрешение за подобно отключване и закона трябва да позволява това при ясни критерии! Не се наемам да ги изброя - но случая с терориста е ясен - тук не би трябвало да има съмнение, че данните трябва да станат достояние на ФБР!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  САМОТО СРАВНЕНИЕ НА ТОЗИ КАЗУС С ДРУГИТЕ ИЗБРОЕНИ В НАЧАЛОТО НА СТАТИЯТА, ПОКАЗВА, ЧЕ АВТОРЪТ РАЗБИРА ОТ ПРАВО, КОЛКОТО СВИНЯ РАЗБИРА ОТ ПОЕЗИЯ. ДАЖЕ МОЖЕ БИ СВИНЯТА ПОВЕЧЕ РАЗБИРА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 26 юни

Овен През този ден ще сте особено мили и толерантни към останалите. От това ще спечелите много позитиви. По-често бъдете такива. Телец Днес...