Кратко и сбито: Кой кого подкрепя в Сирия?

Още от автора

Настоящият конфликт в Сирия, който продължава повече от 4 години, често се разглежда като фасадна война; като серия от застъпващи се конфликти между регионални и световни сили, най-вече между Иран и Саудитска Арабия, а също така и между Съединените щати и Руската федерация.

Чуждестранната намеса в гражданската война в Сирия се отнася до политическата, военната и оперативната поддръжка на замесените в конфликта локални субекти. Повечето ангажирани в конфликта участници – режимът на Асад, бунтовническите групи и други, получават разнообразна подкрепа от чужди правителства и други външни субекти, разположени извън Сирия.

Ето накратко кой кого подкрепя в Сирия.

 

ГЛОБАЛНИ АКТЬОРИ

 

Съединените щати,
Франция,
Канада,
Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия



Подкрепят някои умерени елементи сред бунтовниците срещу режима на Башар Асад в Сирия.

Опонират на режима на сирийския президент Башар Асад, терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИДИЛ) и други екстремистки групи.
___

Още от ранните етапи на гражданската война в Сирия, влиятелни западни държави като Съединените щати, Франция и Обединеното кралство осигуряват военна и оперативна поддръжка на опозицията, както и на други бунтовнически групи в Сирия, които не са признати от тях като терористични.

Основната военна организация на Висшия кюрдски комитет – правителството на сирийската част от Кюрдистан, е получавала военни и оперативни помощи от иракската част на Кюрдистан, както и подкрепа от въздушните сили на Съединените щати, Канада, Франция и Обединеното кралство.

 

Руската федерация

Подкрепя режима на президента Башар Асад.

Опозиция е на ИДИЛ и на съюзническите им екстремистки елементи, както и на бунтовниците срещу Асад.
___

На 30 септември 2015 г. Русия обявява началото на своите въздушните удари в Сирия. Военните действия на Москва в Сирия са критикувани от Съединените щати и от техните съюзници в региона на Близкия изток.

Руските въздушни удари в Сирия далеч не са насочени изключително срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИДИЛ). Според много сведения сред атакуваните са основно умерените и светските бунтовници срещу режима на Асад, като често жертви са представители на цивилното население.

 

РЕГИОНАЛНИ АКТЬОРИ


Саудитска Арабия,
Катар,
Йордания,
други държави от Арабската лига

Подкрепят бунтовническите групи, които понастоящем се сражават срещу режима на Асад.

Опонират на режима на Асад.
___

Сирийската опозиция, политически представяна от т.нар. Сирийска национална коалиция, получава финансова, оперативна, политическа, а понякога и военна помощ от силните сунитски държави в региона на Близкия изток, най-вече от съюзниците на Съединените щати в лицето на Саудитска Арабия, Катар и Турция. 

Иран

Подкрепя режима на Асад.

Опонира на сунитските бунтовници срещу режима на Асад; също така на ИДИЛ и на други екстремистки сунитски групировки. Налични са и сведения за ирански военни групи, които се сражават на страната на режима на Башар Асад.
___

Сирийското правителство се подкрепя политически и военно от Иран, както и от шийтската веонизирана ислямска организация „Хизбула“, базирана в Ливан. България е сред страните, които изцяло или частично разглеждат „Хизбула“ като терористична организация, наред със САЩ, Израел, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Канада, Холандия, Бахрейн и Египет.

Сунитски арабски държави се тревожат, че иранският трансфер на оръжия променя балансa на силите в региона. Според тях Иран е отговорната страна за състезанието за превъзходство в Сирия между сунитските араби и подкрепяния от Иран режим на Асад.

 

Турция

Турция е единствената страна, която се включва в конфликта и като глобален – като част от НАТО, и като регионален актьор.

Подкрепя водената от Съединените щати коалиция и, макар и тихомълком, някои от бунтовническите групи в Сирия.

Опозиция е на режима на Башар Асад, на ИДИЛ и на кюрдските сепаратисти в Сирия, които си съюзничат с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК).
___

ППК е военна организация, крило на официално регистрираната Политическа партия на Кюрдистан в Турция, ползваща се със значително влияние сред кюрдите в Турция, Сирия, Иран и Ирак. От 1984 г. ПКК си поставя за цел да основе в обитаваните от кюрдско население територии самостоятелна кюрдска държава, която да притежава социалистически облик.

От юли 2015 г. Турция активно опонира на експанзията на кюрдските сепаратисти покрай граница със Сирия.

Съществуват сведения, че Турция подкрепя частично и ултраконсервативните салафистки групи в Сирия (последователи на салафизма се обявяват срещу нововъведенията, привнесени в исляма от други религии или философски системи).


ДРУГИ

Режимът в Сирия намира подкрепа не само в лицето на Русия и Иран. Докато все още е жив, Уго Чавес открито изразвява своята подкрепа към Асад. През 2012 г. Венецуела изпраща на режима в Сирия горива на стойност от десетки милиона долара.

През 2012 г. проучване на ООН установява, че Северна Корея продължава да снабдаява Сирия и Мианмар (Бирма) с оръжие, въпреки санкциите, които ѝ биват наложени през 2006 и 2009 г. Сирийският наблюдател на човешките прави твърди, че 15 севернокорейски пилоти управляват военни хеликоптери в страната.

Също така се счита, че правителството на Алжир подкрепя режима на Асад. А от 2011 г. иракското правителство изпраща на Асад парична помощ, като също така подписва и договор за осигуряването на дизелово гориво за режима.


Използвани източници: Encyclopedia.com; Independent, The Guardian и други чуждестранни медии и информационни агенции; Wikipedia.org.

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...