X
 
 

Няма ляво, няма дясно… Не! Има!

Автор: Асен Генов
2016 51

Още от автора

Текстът на Манифеста “За Републиката” звучи популярно и искрено. Очевидно има за цел да бъде приемлив за максимално широк кръг хора. Той обаче размива границата между лявото и дясното и очертава съвсем обща рамка на това, което протестиращите граждани нарекоха “Моделът КОЙ”. Общо, като за пред много хора и разбираемо за масите, с щипка героизъм:

“Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор… Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели…”

Опростеното тълкуване и героическата интерпретация на проблема носят привкус от недалечното минало, в което комунистическата идеология се поднасяше лесно смилаемо за масите, а грубовато мъжествените свръхчовеци бяха нейните лирични герои. Скритата и неизговорена страна на миналото, ако не бъде дефинирана като част от “Злото”, ще продължи да доминира и днес. Описаният в Манифеста проблем е посят в това минало, подобно на сценария на филма Inception (на български “Генезис”). Това Зло е описано с думите:

“Градихме, ние и нашите деди, чиста и свята Република… Но днес не останаха и капка чистота и святост…”

Манифестът ни казва, че разделителната линия е “гражданите срещу мафията” и това е напълно вярно. “Няма ляво, няма дясно”, твърдят авторите му, с което трудно мога да се съглася. Подходът на частично премълчаване на проблема няма как да е правилен. Организмът болен. Той е бил инфектиран дълго, преди да се проявят симптомите, а заразата, проникнала с вируса, се е разпространила из цялото тяло. Много по-късно се проявяват симтомите:

“Републиката е унизена! Републиката е в опасност!”

Амбицията на текста на Манифеста е да е “антиполитически” (трерминът не е мой). Таква явно е ролята на “гражданина”. Гражданинът, намиращ се под юрисдикцията на дадена държава, притежава своите неотменни граждански права, но политиките на неговото правителство влияят върху качеството на неговия живот. Усилията и участието на гражданите в промяната на политиките, с които не са съгласни, е правене на политика.  Дистанцирането от политическото в усилията да се налагат и прокарват политики е само на една крачка от внушението: “всички са маскари”. Разграничавайки “народа” от политическите елити и партиите, говорещият заема поизицията на Положителния герой, профанирал проблемите, за да говори лесно от името на народа.

Прокарването на политики с такъв инструментариум е опасно близо до популизма. А популизмът, изразен чрез послания като “това не е нито „дясна”, нито „лява” платформа”, е част от проблема, адресиран от Манифеста. Най-прононсираният пример за популистки проект у нас е партията, чийто лидер произнесе фразата:

Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме…”

Противопоставянето не е “привидно и партизанско”  – с това съм безусловно съгласен. Разделението е между гражданите и мафията. Стотици дни след 14 юни 2013  по софийските улици хиляди граждани скандираха “Мафия”. Те скандираха и “Червени боклуци”, с което ясно дефинираха проблема по оста “ляво-дясно”, обвързвайки Модела КОЙ с наследниците на Компартията и сателитните й политически формации.

Върхушката на Компартията и елита на репресивните й органи направиха всичко възможно да си гарантират спокойствието в самото начало на Прехода, започнал на 10 ноември 1989. Те безнаказано мимикрираха от партийни величия и ченгета в съвременен политически елит, поддържан от инженерно създавани ГМО-партии, криминална олигархия и организирана икономическа престъпност.

Генезисът му, подобно на филма, цитиран по-рано, се крие в самото начало на Прехода — времето, когато компартията се адаптираше към новата плуралисрична политическа среда, създавайки, не без съучастието на мрежата от влияние на Държавна сигурност, новия олигархичен елит, често захранван чрез криминални икономически обвързаности.

Едно от нещата, които комунистическият елит си осигури в зората на прехода, е неприкосновенността пред Закона, гарантирана по-късно от всемогъщия Главен прокурор, създаден по сталинско-вишински образец. БКП не бе разпусната или забранена, въпреки съществуващата воля сред гражданите. Обществото ни не беше пречистено от влиянието на комунистическата номенклатура и поддържащия я репресивен апарат.

В годините след 1898 до днес протече процес по овладяване на държавата.  Републиката, чрез зависимите от олигархията политически елити, бе изцяло подчинена на криминалните икономически интереси на мафията. Това бе улеснено от комунистическата номенклатура, сателитните на БКП организации и всемогъщото присъствие на репресивните служби на режима — комунистическата политическа полиция и шпионажа. Дори и днес обществото ни е силно зависимо и подчинено на криминалните обвързаности между организираните престъпни групи във всички сфери на икономиката и поддържания от подконтролните им медии корумпиран политически елит.

Привидно, по върховете на мафията се случват сътресения, но това е само пренасочване на финансовите потоци. Мафията смени банката си. Друга банка започна да играе ролята на  “касата на политбюро”. Тя също ще бъде пазена от мафиотизираната власт като “скъпо бижу под похлупак”, въпреки че вече успя да рефинансира обръчите от фирми, свързани с изградения от мафията Модел КОЙ. Правоприлагащите и правоохранителни органи бездействат пред очевидните нарушения на финансовите закони. Според сайта за разследваща журналистика Биволъ например, над един милиард лева са преточени през кредити в нарушение на закона към офшорни компании и свързани лица, но проверки няма, а надзорът бездейства. Прокуратурата се бори със съдебна реформа, вместо да преследва мафията. И това е само една част от обвързващите механизми между банката, наследила касата на Модела КОЙ. Всичко това е важно, защото борбата с мафията е ефективна само ако бъдат ударени източниците й на финансиране. Сътресенията по върховете на криминалния полит-икономически консенсус обаче не са нищо друго освен преструктуриране, при което най-слабите звена ще бъдат отстранени политически или физически. Това няма да сложи точка на мафията и източниците ѝ на средства, нито ще освободи държавата от захвата ѝ.

След оспорвания от мнозина референдум през 1946 формата на управление на България е изменена от монархия в Народна Република. Народното събрание става Върховният законодателен орган, а формата на управление е парламентарна и предполагаемо демократична:

“В Народната Република България цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа. Тази власт се осъществява чрез свободно избрани представителни органи и чрез допитване до народа.”

През 1971, Живковската конституция утвърждава “ръководната роля” на Комунистическата партия в не безивестния “Член първи”.

Отмяната на Член първи в началото на т.нар. Преход се оказва крайно недостатъчно. Кръглата маса, събрала комунистическия елит, назначената от него опозиция и малка част от участници  без политически опит, допринeсе за безпроблемната и безнаказана мимикрия на комунистическата партия в социалистическа и множество сателити. Държавна сигурност от времето на комунистическия режим, продължи своята фактическа дейност поне до 1990, в тясно сътрудничество с КГБ. Моделът, по който бе трансформирана Държавна сигурност, по своята същност наподобява преструктурирането на КГБ – факт, който е характерен единствено за България, но това е отделна тема. Днешната криминална обвързаност между организираните престъпни групи в икономиката и политическите елити включва агентурата на ДС и политическия елит от времето на комунистическия режим.

Годините, в което живеем днес, обхващат възрастовата група на активни, реализирали се хора, за които е възможно да са сътрудничили на репресивните органи на комунистическия режим в продължение на години, дори цяло на десетилетие или повече. Реалните мащаби и измерения на икономическата мощ и генерираната през олигархичните зависимости политическа власт и влияние, не са изцяло известни. Лустрационните мерки, предприети в други страни от бившия социалистиески лагер, можеха да имат оздравителен и превантивен ефект върху процесите в България след 1989, но те не бяха приети. Десетилетието, в което живеем, е последната възможност да пресечем трансформацията на политическия монопол на комунистическия режим в криминален и икономически. Все още е възможно да спрем избелването и осветяването на бизнеса на мафията.

Днес доверието в институциите на Република България е сринато до рекордно ниски нива. Тази Република бе е зачената в грях. Твърдението на Манифеста, че това е Републиката, която “градихме, ние и нашите деди” е невярно. Днешната Република не е нито чиста, нито свята. “Чиста и свята” е Републиката в тефтерчето на Апостола и визиите на възрожденците. Тяхната “чиста и свята Република”, основана на принципите на народовластието, Свободата и законността, не е “Народната Република”, замислена и градена във времето на червения терор и последвалата комунистическа диктатура.

Републиката, създадена по този начин, мимикрира през конституционните промени от 1991. Те бяха наложени от ченгетата и комунистите в Седмото Велико народно събрание. Тази Република не може, а вероятно дори не трябва да бъде спасявана. Реанимацията ѝ, без да бъде посочен ясно проблемът, създаден от комунистическия елит, ченгетата и организираната икономическа престъпност, е невъзможна.

Търсене на решение на този проблем би означавало пълна и дълбока обществена промяна, сравнима с възникване на Трета Българска Република. Пропоеживяхме комунистическата “народна” и поскомунистическата мутрорепублика, трябва да се опитаме да градим чистата и святата Република...

А в Манифеста за Републиката липсва такъв намек...

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

51 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Асане, чадо, кога те пуснаа от Карлуково?! Поне си пий аповете редовно, моето момче...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 19 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Абе, кравар! Заработил си 4500 лв от краварски съдии-грантаджии! Ще дариш ли парите или ще си купиш четки и бои да мажеш! Или ти мажеш със спрей? Какво става с искането ви за оставка? Или от Краварника ви забраниха?
 • Мама Ирен 19.1 Мама Ирен преди 3 години Профил на трол?
  6i6i ti li si? Kupi Bulgartabak kato se pribira6 mama
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Браво, Асене! Задълбочен и много полезен анализ. И много навреме.Има ляво и има дясно. А лявото донесе реки от кръв и океан от страдание на българите. И заради него сме толкова бедни сега.
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Асане, спри сам да се хвалиш или циганката, която те хвалеше е умряла .
  : 9 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  „Ако изгоним московеца долен, и заключим неговия лукав слуга комунизина в тюрма, ще живеем в земен рай, каквато е България“! Найчо Цанов
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Руските зверства в България - Изгарянето на Свищов на Кръстовден 1810г. Лъчезар Тошев Точно на Кръстовден 14/27 септември 1810г. Свищов преживява най-тежкият момент от своята 2000 годишна история. ген.Николай Каменски В поредната руско –турска война командващия руските войски генерал Николай М. Каменски (1776-1811) заповядва на своята армия която е превзела Свищов : „Сжеч город! Разрушит до основ виж още ›› анию цитадель!“ Заповедта се възлага за изпълнение на ген.Сен Прист (Сен При), който се “справя” със задачата. Градът е изпепелен. Крепостта е взривена.Това което е останало от нея може да се види на хълма в парка „Калето”. От Свищов остава само пепел. Изгорени са и две големи православни църкви – църквата „ Св.Николай” (днес Св.Преображение) и църквата Св.Илия. От 9-те православни метоха (вкл. този на манастира Св.Екатерина от Синайския полуостров в Египет, на манастира Зограф и др.) остава само този на Хилендарския манастир с църквата Св.Апостоли Петър и Павел. http ://toshev.blogspot.bg/p/blog-page_12.html
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 16 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Врага, който го погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската виж още ›› Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html
  : 3 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html
  : 3 !
 • Анонимен 16.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Клозетният сайт : faktor.bg ?
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/67440-levski-e-obesen-ne-zaradi-revolyutzionnite-mu-idei-a-zastoto-otkazva-da-bade-ruski-agent.html
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Не е вярно. Левски е измислен герой, турско робство не е имало,..тава са долн лъжи,...и първа световна война не е имало, че и втора световна война не е имало,...Всичко е измислица. Бунако, чакай да ти обясня, че те ебавам, че какъвто си ми простичък завалия, ще вземеш да повярваш.
  : 3 !
 • Анонимен 15.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Не е вярно. Левски е измислен герой, турско робство не е имало,..тава са долн лъжи,...и първа световна война не е имало, че и втора световна война не е имало,...Всичко е измислица. Бунако, чакай да ти обясня, че те ебавам, че какъвто си ми простичък завалия, ще вземеш да повярваш.
  : 2 !
 • Анонимен 15.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Не е вярно. Левски е измислен герой, турско робство не е имало,..тава са долн лъжи,...и първа световна война не е имало, че и втора световна война не е имало,...Всичко е измислица. Бунако, чакай да ти обясня, че те ебавам, че какъвто си ми простичък завалия, ще вземеш да повярваш.
  : 2 !
 • Анонимен 15.4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Клозетният сайт : faktor.bg ?
  : 3 !
 • Анонимен 15.5 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Клозетният сайт : faktor.bg ?
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Прав е 13. Какво "ляво" има в най-голямите ни капиталисти, всичките комунисти, ими тяхни деца? Това са рублофили, поддръжници на Руското Робство. Ако се освободим от Русия, България ще цъфне. Крайно време е да изградим свята и чиста република, както ни е завещал Левски.
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Или какво "дясно" има в комуниста, кремълски агент Борисов?
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Разделението вече не е толкова ляво-дясно, колкото "поддръжници на двойния ни окупатор, Русия - РУБЛОФИЛИ, гледащи в миналото" и "противници на двойния ни окупатор, Русия - проевропейски настроени хора, гледащи в бъдещето". "Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/67440-levski-e-obesen-ne-zaradi-r виж още ›› evolyutzionnite-mu-idei-a-zastoto-otkazva-da-bade-ruski-agent.html
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Българския народ никога няма да прости на Русия обесването на Апостола на Свободата, най-светлата българска личност - Васил Левски! Проклети да сте, руснаци! Руското съучастие в обесването на Левски вече е доказано документално - http ://ivo .bg/2016/03/06/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0% виж още ›› D0%BD%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81/
  : 4 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  По необяснима причина всички русофили, които познавам, са привърженици на Путин и са с леви убеждения. Те са убедени, че при социализма е било "по-справедливо" и "по-спокойно". Децата им са в Австрия и Англия.
  : 3 !
 • Анонимен 13.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Кенеф специалиста, ДОНОСНИКА Иво : Сътрудници на Държавна сигурност !!! от Уикипедия, свободната енциклопедия !!! Иво Инджев - псевдоним "Ивайло"
  : 6 !
 • Анонимен 13.4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Кенеф специалиста, ДОНОСНИКА Иво : Сътрудници на Държавна сигурност !!! от Уикипедия, свободната енциклопедия !!! Иво Инджев - псевдоним "Ивайло"
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври* Македонецъ 12 Октомври* Македонецъ преди 3 години Профил на трол?
  СПРИ ДА МЕ ИМИТИРАШ ЖАЛЪК ПАПАГАЛ 6 и 7! ТИ СИ КОМПРАДОРСКА ПУТКА! Да живее ЖИДЪТ-ПЕДЕРАС, резняка Путин!!! Той построи най-голямата ДЖАМИЯ – Путин АКБАР!!! Да живее ПРАВОСЛАВНИЯ ФАШИЗЪМ - Най-справедливия ИМПИРИАЛИЗЪМ на планетата!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Тоя поне е пплатен,..прибира пари да ръси глупости и агитира против Русия. А глупаците дето му се връзват са просто ...ЗАБЛУДЕНИ.
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  платените сте само вие, руските тролове, жалък безродник
  : 3 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Безродник си ти и такива като тебе, които се улавяте на въдицата на такива соросоиди като тоя каун. балгодарение на такива продажници и клеветници, България си наряза ракетите (РУСКИ), които и осигуряваха респект, намалихме си армията до смешния брой от 28000 души, останахме без авиация. Какво получихме? НИЩО. Образованието е под всякакв критика, здравеопазването също. Да, благодарение на ей такив виж още ›› а палячовци, които допускат друг да им диктува какво да мислят и им променят историята.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 26 юни

Овен През този ден ще сте особено мили и толерантни към останалите. От това ще спечелите много позитиви. По-често бъдете такива. Телец Днес...