На първо четене: Неизбежната самоотбрана вече не е наказуема

27681
На първо четене: Неизбежната самоотбрана вече не е наказуема
Снимка: Pixabay

Парламентът единодушно прие промени в Наказателния кодекс (НК) които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана.

Вносители на законопроекта за "Обединени патриоти". Предложените изменения предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е извършено при противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето и половата неприкосновеност на нападнатия, когато е извършено от двама или повече души, нощем или от въоръжен човек.

Симеонов: Нужни са промени в НК за защита на човешки животи в България

Промените в Наказателния кодекс защитават живота на хората. Това каза лидерът на НФСБ и водач на листата на коалиция „Патриоти за...

Предложените промени са предназначени да направят уредбата на неизбежната отбрана ясна и разбираема не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение.

От парламентарната трибуна Искрен Веселинов от ВМРО припомни редица случаи на нахлуване в домовете на хора, които не могат да се защитят от взломаджиите заради закона.

"Много е важна тази материя, не бива повече да се неглижира", съгласи се Павел Шопов от "Атака", които са част от коалицията. По думите му законопроектът е много важен приоритет.

Валери Симеонов изтъкна, че законът е извървял дълъг път. "Материята е изключително сложна", смята той. "Има рискове за извършване на престъпление под прикритието на неизбежна отбрана, според някои мнения. Текстовете са балансирани, похвали се той. Предлагаме ви защита на живота", изтъкна лидерът на НФСБ.

Борисов за самоотбраната: Някой може да застреля деца, берящи череши в двора му, не че е правилно

В "спешен порядък" започва работа по промени в текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Това обявиха министрите на прав...

"Посегателствата върху живота заради дребни суми ни прави длъжници на обществото", категоричен бе Симеонов.

"В Лондон през 18-ти век в центъра са издигани бесилки, за да бесят слугини, които са откраднали едно пени от господарите си", напомни Симеонов.

Изказване направи и заместник-председателят на ВМРО Юлиан Ангелов.

„Предложенията, които ние от „Обединени патриоти“ сме направили в НК имат една цел – да решат един огромен 30-годишен проблем в България. 30 години най-вече в малките населени места безчинстват определени групи върху възрастните хора, върху имуществото, върху собствеността, върху личността. 30 години за съжаление и българската съдебна система, и българските политици реагираме твърде толерантно на тези проблеми. Крайно време е българският парламент, българските политици да поемат своята отговорност и да застанат зад хората. Да застанат за сигурността им. Да може всеки един българин да защити живота и собствеността си. Не може да влизат определени хора от определени общности в селския двор и да крадат кокошки, агнета и да пребиват възрастни хора и да казваме, че това е маловажно престъпление“, подчерта Ангелов.

Управляващите разширяват пределите на неизбежната отбрана

Управляващите ще използват убийството в Пловдив, за да лансират промени в Наказателния кодекс и да разширят случаите, при които няма да...

Депутатите приеха на първо четене и изменение и за т.нар. "маловажни кражби" - когато откраднатото е в рамките на една минималната работна заплата, т.е. в момента 560 лева, наказанието вече ще е глоба между 500 и 1000 лева, а при рецидив т.е. повторна такава кражба, може да се влезе в затвора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика