Спас Русев вече не е част от Надзорния съвет на "Виваком"

3669
Спас Русев вече не е част от Надзорния съвет на "Виваком"
Снимка: Оф. сайт на Левски

Спас Русев се оттегли от Надзорния съвет на "Виваком" и не е част от него от 26 август, съобщиха от телекомуникационната компания. Бизнесменът и бивш собственик на Левски бе част от съвета от юли 2020 г., след придобиването на телекома от "Юнайтед груп".

пас Русев се оттегли и не е част от надзорния съвет на "Виваком" от 26 август 2022 година, съобщиха от компанията. Той бе част от него от юли 2020 г., след придобиването ѝ от "Юнайтед груп".
Впоследствие "Юнайтед груп" купи "Нова броудкастинг груп" от братята Георги и Кирил Домусчиеви, както и дружеството "Вестник Телеграф ЕООД", издател на няколко вестници и издания и свързвано със санкционирания за корупция от американския закон "Магнитски" доскорошен депутат от ДПС Делян Пеевски. През тази година от футболния "Левски" обявиха, че компанията е проявила интерес към собствеността на клуба, управляван от Русев в периода 2016-2019 г.
От "Юнайтед груп" посочват, че през последните две години основната роля на Русев е била свързана с подпомагането и осигуряването на плавен преход при смяната на собствеността, както и в цялостния процес по интегрирането на "Виваком" в "Юнайтед груп".
"От името на "Юнайтед груп" бих искала да благодаря на г-н Спас Русев за неговата подкрепа и съдействие в цялостния процес по интеграция на "Виваком" в "Юнайтед груп", който вече приключи успешно. Желаем му успех във всички бъдещи бизнес начинания", заявява Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на "Юнайтед груп".
През 2020 г. Спас Русев и руската държавна банка ВТБ продадоха "Виваком" за 1.2 млрд. евро по неофициална информация, което е 4 пъти по-висока сума от тази, за която я купиха през 2015 г. - 330 млн. евро. Сделката преди 7 години стана след търг заради необслужван заем към ВТБ.
Русев успя да влезе в управата на тогавашната БТК едва осем месеца след сделката. След множество опити, блокирани от другия претендиращ за собственост над БТК - Дмитрий Косарев, лагерът на Русев успя да впише промени в надзорния съвет на най-големия телеком в страната.
Последната смяна на собствеността на "Виваком" стана възможна, след като бяха премахнати запорите от синдиците от КТБ след плащането на 125 млн. евро, с които през 2012 г. КТБ финансира придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК и така на практика Цветан Василев се сдоби с телекома, припомня "Медиапул".
"Виваком" бе обявена за продан по настояване на руската ВТБ, която бе основният кредитор на покупката ѝ от Спас Русев през 2015 г. Също по настояване на ВТБ стана и предишната продажба на собственика на телекома "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л", тъй като акциите му бяха заложени по дълг към ВТБ и обслужването му се забави. В "ИнтерВ" основен акционер бе мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, а ВТБ имаше 33%.
Срещу 330 млн. евро, от които 240 млн. евро бяха отпуснати от ВТБ, Спас Русев купи "ИнтерВ". Това стана чрез регистрираната в Люксембург "Вива телеком", в която Русев имаше 46%, ВТБ - 20% от капитала минус една акция, 19 на сто бяха на "Делта кепитъл инвестмънтс" на братята Милен и Георги Велчеви, а останалите - на миноритарни акционери.
През 2021 г. Спас Русев придоби "Булсатком", след като купи дружеството собственик "Вива корпорейт България" (Viva Corporate Bulgaria).Спас Русев се оттегли от Надзорния съвет на "Виваком" и не е част от него от 26 август, съобщиха от телекомуникационната компания. Бизнесменът и бивш собственик на Левски бе част от съвета от юли 2020 г., след придобиването на телекома от "Юнайтед груп".

От "Юнайтед груп" посочват, че през последните две години основната роля на Русев е била свързана с подпомагането и осигуряването на плавен преход при смяната на собствеността, както и в цялостния процес по интегрирането на "Виваком" в "Юнайтед груп".

"От името на "Юнайтед груп" бих искала да благодаря на г-н Спас Русев за неговата подкрепа и съдействие в цялостния процес по интеграция на "Виваком" в "Юнайтед груп", който вече приключи успешно. Желаем му успех във всички бъдещи бизнес начинания", заявява Виктория Боклаг - главен изпълнителен директор на "Юнайтед груп".

През 2020 г. Русев и руската държавна банка ВТБ продадоха "Виваком" за 1,2 млрд. евро по неофициална информация, което е 4 пъти по-висока сума от тази, за която я купиха през 2015 г. - 330 млн. евро. Сделката преди 7 години стана след търг заради необслужван заем към ВТБ.

Спас Русев със сериозен финансов жест към "Левски"

Бившият собственик на "Левски" Спас Русев направи огромен жест към клуба. Бизнесменът с лични средства ще покрие задължението на "синит...

Русев успя да влезе в управата на тогавашната БТК осем месеца след сделката. 

Последната смяна на собствеността на "Виваком" стана възможна, след като бяха премахнати запорите от синдиците от КТБ след плащането на 125 млн. евро, с които през 2012 г. КТБ финансира придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК.

През 2021 г. Спас Русев придоби "Булсатком", след като купи дружеството собственик "Вива корпорейт България" (Viva Corporate Bulgaria).

А след придобиването на "Виваком" "Юнайтед груп" купи "Нова броудкастинг груп" от братята Георги и Кирил Домусчиеви, както и дружеството "Вестник Телеграф ЕООД", издател на няколко вестници и издания и свързвано с доскорошния депутат от ДПС Делян Пеевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании