Curiosity си направи селфи на Еленска кожа

7214
Curiosity си направи селфи на Еленска кожа

Марсоходът Curiosity си направи серия селфита в богат на вода на район, който НАСА нарекла Еленска кожа. Снимките са направени с помощта на инструмента MAHLI (Mars Hand Lens Imager) на 5 август.

Камерата на роувъра е направила десетки снимки, от които НАСА е монтирала няколко автопортрета панорами на марсохода. В моментите на селфитата Curiosity се намирал в района на Превала на Мария в подножието на планината Шарп (Еолида). Провеждането на снимките било предшествано от тестове на роботизираната ръка и камерите на марсохода.

Curiosity откри признаци за живот на Марс

Американският марсоход Curiosity е засякъл изблик на метан на Червената планета, съобщиха представители на НАСА, цитирани от Ройтерс и ...

По-рано в района на Превала на Мария Curiosity откри повишено съдържание на водород, вероятно свързано с подпочвени води. Откритието е извършено с инструмента DAN. Марсоходът е напуснал Превала на Мария на 12 август. Оттогава до 18 август роувърът е изминал 132 метра, а от кацането си на Червената планета (през август 2012) той е изминал 11,1 км.

Curiosity се отправи към Марс на 26 ноември 2011 година. Той е изстрелян с ракета носител Atlas V 541 от Кейп Канаверъл във Флорида. Спускането на Марс се състоя на 6 август 2012 година в района на кратера Гейл.

Това е третият марсоход на НАСА в рамките на програмата Mars Science Laboratory.

Curiosity доказа, че ходи по дъното на марсианско езеро

Марсоходът Curiosity откри доказаталество, че на планината Шарп, в древността е имало езеро, а кратерът Гейл, по който марсоходът се дв...

От повече от 40 сонди, изпратени към Марс, успешно са завършили своите мисии по-малко от половината. Сега на повърхността на Червената планета функционират два марсохода – Curiosity и Opportunity, припомня Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com