"Град-градина" на Марс бил богат на вода и минерали

13232
"Град-градина" на Марс бил богат на вода и минерали

Като анализирали внимателно поредната порция данни, предадени на Земята от марсохода "Кюриосити", специалистите на НАСА разбрали химичния състав на така наречените марсиански вени.

През пролетта в центъра на кратера Гейл на Марс били открити многобройни минерални канали, покриващи повърхността на планетата буквално като вени. Височината на техните стени достигала шест сантиметра, а учените нарекли тази област "град-градина".

Слънчевият вятър превърнал Марс в безжизнена пустиня

Преди милиарди години Марс е приличал много на Земята. Но нещо се е случило преди 3,7 млрд. години. То изменило изключително много клим...

Вероятно някога тук е текла вода и в нейните потоци са се смесвали различни разтворени вещества. За определяне на химичния състав на стените на каналите били задействани лазерът и бордовата камера ChemCam на марсохода.

Учените установили, че в състава на тези геоложки образувания влизат калциеви и магнезиеви сулфати, а някои от тях се оказали богати на флуорид и желязо.

Този толкова различен химичен състав на "града-градина" може да е резултат на протичането на множество потоци през тази област.

Загадъчно и уникално полярно сияние озарява само Марс

В четвъртък вечерта НАСА ни разказа как може да е изчезнала древната атмосфера на Марс – причина за това може да са били потоците...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос