Японски медии: Насочено ли е руско-китайското лунно сътрудничество срещу Америка?

2659
Японски медии: Насочено ли е руско-китайското лунно сътрудничество срещу Америка?
Снимка: iStock/Guliver

Основните японски медии активно коментират подписването между Роскосмос и Китайската национална космическа администрация на меморандум за сътрудничество при създаването на международна научна станция (МНС) на Луната или в нейната орбита.

Японските медийни ресурси подчертават в съобщенията си, че плановете за станцията целят създаването на набор от експериментални изследователски съоръжения на повърхността и в орбитата на Луната. Те са предназначени за мултидисциплинарни и многофункционални изследователски работи, включително проучване и използване на Луната, лунни наблюдения, фундаментални изследователски експерименти и изпитателни технологии с възможност за дългосрочна безпилотна операция с перспектива за човешко присъствие на Луната.

Японските медии веднага започнаха да се съмняват в тяхната истина. Например държавната телевизионна и радио корпорация NHK оглави своя материал „Истинските цели на Русия и Китай в изследването на Луната са противопоставяне на Америка и Запада в международни лунни програми?"

От МКС изхвърлиха най-тежкия боклук в историята

От борда на МКС изхвърлиха платформа със стари акумулатори с обща маса 2,5 тона, предаде руският сайт Известия.ru. Целият процес на 11 ...

Японската телевизионна компания NHK вижда в подписването на руско-китайския меморандум нито повече, нито по-малко „желанието на Москва и Пекин да подкопаят международните планове за изследване на Луната, водени от САЩ, в които участват много западни държави, включително Япония." По-конкретно, говорим за факта, че западният космически консорциум планира да изпрати комически кораб до Луната и да кацне със западни астронавти на нея през 2024 година. Това е добре познатата лунна програма Artemis, в която Западът също покани Русия и Китай, но те отказаха по политически причини.

Както Русия, така и Китай, досега предпочитаха да разработват независими лунни програми. За първи път от 45 години Русия възобнови изследванията на Луната. През октомври т.г. първият десант Luna-25 ще лети от космодрум Восточний. Китай постигна голям успех в края на миналата година, като прилуни сондата Chang'e-5 и достави 2 килограма лунна скала на Земята.

Този път Русия и Китай ще разработят съвместно пътна карта за създаването на лунна станция и ще си взаимодействат при планирането, обосноваването, проектирането, разработването, изпълнението и експлоатацията на проекта.

В приблизително същия дух новината за подписването на руско-китайския меморандум се съобщава от централния японски вестник „Асахи Шимбун“ в статията му „Русия и Китай: Активно двустранно сътрудничество при изследването на Луната и дълбокия космос“. В нея се разказва за перспективите на руско-китайското сътрудничество в рамките на координацията на руската мисия с орбиталния космически кораб „Луна-Ресурс-1“ и китайската мисия за изследване на полярния регион на Луната „Чанге-7“. Съществува и споразумение за сътрудничество за създаването на съвместен център за данни за изследване на Луната и дълбокия космос.

Турция планира „среща” с Луната през 2023 г.

Базираната в Истанбул фирма за космически технологии се очаква да разработи автентичната технология за хибридни двигатели, която ще поз...

„Асахи” също поддържа идеята, че засилването на руско-китайското сътрудничество в космоса е ново предизвикателство за западните космически програми, осъществявани под ръководството на САЩ. Съперничеството между двете страни ескалира. Изпълнението на китайските планове за извършване на първия полет на китайски астронавти до Луната в региона през 2030 г. ще му даде допълнителна острота.

Медийният ресурс Nikkei Business на бизнес информационната империя Nihon Keizai Shimbun осветява новия етап на руско-китайското сътрудничество в космоса в тревожен дух. В директна статия, озаглавена "Сблъсък в Космоса: Нови Междузвездни войни?" ресурсът поставя особен акцент върху изострянето на военно-космическата конфронтация между Китай и Съединените щати в контекста на нарастващото напрежение между тези суперсили в индо-тихоокеанския регион и в света като цяло. Тук всички средства са добри и Китай, разбира се, използва укрепването на своя космически потенциал за военни цели.

В тези условия Япония, като лоялен военнополитически съюзник на Съединените щати, не може да се отклони от по-активното участие във военни космически програми. Това открито се обсъжда в японското министерство на отбраната. На този етап японските системи за геостационарно наблюдение и новите 5G комуникационни системи стават изключително популярни, които могат да „спасят“ света от китайски „чудовища“ като Huawei.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com