Космическият бизнес излиза на по-висока орбита

1133
Космическият бизнес излиза на по-висока орбита
Снимка: SpaceX

Тази нощ, малко след 3 часа българско време ракета Falcon 9 изведе в орбита първата пилотирана мисия, съставена само от космически туристи. Техният кораб Resilience достигна орбита с апогей 585 километра. Този факт поставя гражданите-астронавти Джаред Айзъкман, Хейли Арсено, Шон Проктор и Крис Семброски в ексклузивна компания. На повече от 500 километра от Земята до момента са се отдалечавали малцина земни жители, като сред тях са екипажите на лунните експедиции "Аполо". Успешният старт на първия цивилен екипаж ще изведе космическия туризъм "на по-висока орбита" и по друг начин – като символичен старт на нов етап в развитието на частната инициатива в космоса.

Още преди старта на Inspiration4 2021 г. се доказа като знакова в развитието на космическия туризъм. По-рано това лято милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос извършиха суборбитални поети със създадените от тях космически превозни средства. Това се случи след над десетилетна пауза за космическия туризъм, от полета на канадеца Ги Лалиберте през 2009 г.

Частната космическа мисия Inspiration4 демократизира космоса

Космическата компания на Илон Мъск SpaceX е на път да влезе в историята за пореден път. Тази нощ SpaceX ще изведе в околоземна орбита п...

В същото време Inspiration4 "повлича крак" за безпрецедентна поредица от частни полети с граждани-астронавти на борда от сега до края на 2022 г. Първо, през месец октомври тази година с кораб "Союз" на МКС ще долети частна мисия, включваща руския филмов Клим Шипенко и актрисата Юлия Переслид. Те ще прекарат на станцията около седмица и ще заснемат филм. На 8. декември ще ги последва мисията Soyuz MS-20 с двама космически туриста на борда - японският милиардер Юсаку Маезава и неговият асистент Йозо Хирано, които ще прекарат 12 дни на МКС, преди да се върнат на Земята. Частната експедиция е организирана от най-старата и успешна компания за космически туризъм до момента - Space Adventures. Именно тази компания организира първите седем туристически полети в космоса, между 2001 г. и 2009 г. на борда на руските кораби "Союз".

В периода до средата на 2022 г. е планирана и друга мисия на Space Adventures, този път с кораб Crew Dragon на SpaceX. За полета не се знае почти нищо извън факта, че ще достигне безпрецедентна височина за полет в околоземна орбита. Мисията ще подобри рекорда поставен от мисията Gemini 11 през 1966 г. с достигането на апогей от 1368 километра. По този начин туристите на този полет ще станат стигналите най-далече в космоса хора, с единствено изключение на астронавтите от "Аполо". Интересен факт за тази иначе загадъчна мисия е, че полетът ще се осъществи на борда на Resilience – същата машина, който тази нощ отведе мисията Inspiration4 в космоса. Това ще бъде третият полет на Resilience. Crew Dragon на SpaceX в момента е единственият космически кораб за многократно използване.

За януари 2022 г. е планиран и първият изцяло частен полет до МКС. Той е финансиран от компанията Axiom Space, която планира да изгради своя космическа станция през това десетилетие. Корабът за тази мисия отново ще бъде ветеранът Resilience, които ще извърши своя четвърти курс в космоса. За третото тримесечие на следващата година е планиран и втори полет на Axiom Space до МКС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com