НАСА остава без връзка с "Кюриосити" за месец

21822
НАСА остава без връзка с "Кюриосити" за месец

За първи път, откакто марсоходът "Кюриосити" кацна върху червената планета, ще прекара известно време сам. Марсоходът и учените от NASA са претърпели срив в комуникацията. Но няма място за притеснения - проблемът е самото слънце.

Тъй като Марс и Земята се въртят около Слънцето, веднъж на всеки 26 месеца, те застават от страни на звездата. Поради масивния размер на Слънцето, всяко съобщение, изпратено между двете планети, може лесно да бъде нарушено.

Пришпорват "Кюриосити" да се размърда

За седем месеца на Марс марсоходът „Кюриосити” е изминал общо 738 метра. До главната му цел – петкилометровата планин...

За да не поемат излишни рискове, NASA спира всички комуникации със своя марсоход за периода от време, в който Слънцето се намира между двете планети. Това обикновено трае около четири седмици. "Ние имаме много опит в справяне с такива ситуации, въпреки че всеки път е малко по-различно" казва Крис Потс, "Най-голямата разлика този път обаче е, че "Кюриосити" се намира на Марс".

За да се подготви за месеца почивка, НАСА е изпратила инструкции предварително. Така марсоходът ще продължава да работи през тези седмици. Според учените "Кюриосити" може да събере до 12 GB данни преди да направи контакт с NASA отново, предаде БЛИЦ.

Комуникацията с "Кюриосити" е била спряна вчера и се очаква да бъде възстановена около 1 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос