НАСА показа слънчево изригване

8438
НАСА показа слънчево изригване

НАСА показа снимка на слънчево изригване от средно ниво, направена в ултравиолетовия диапазон от космическата обсерватория SDO (Solar Dynamics Observatory).

Изображението е получено на 24 август 2015 г., а пикът на слънчева активност е бил в 3:33 часа северноамериканско време (10:33 часа българско).

НАСА ще изучава слънцето, слушайки го

Според Националната космическа агенция на САЩ (NASA) най-бързият начин да се разбере Космоса е като се слуша музиката на небесните тела...

На снимката под централната му част се вижда петно – слънчево изригване. Неговата интензивност е от клас M5,6. Обикновено излъчването от изригванията не преминават през земната атмосфера, но могат да предизвикат магнитни бури и да окажат влияние на работата на изкуствените спътници на планетата, а в редки случаи да предизвикат проблеми с електропреносните системи.

Слънчевата обсерватория SDO е изпратена в Космоса на 11 февруари 2010 година от Кейп Канаверъл във Флорида с ракета носител Atlas V. Този телескоп е предназначен за изучаване на слънчевата активност и нейното влияние на Земята.

Обсерваторията наблюдава магнитното поле на звездата, плазмата в слънчевата корона и излъчването от звездата. Това е необходимо за прогнозиране на космическото време и изучаване на влиянието на слънчевата радиация върху космическите кораби, спътници и работещите в Космоса астронавти.

Учените от руската Хелиофизична служба допълват, че през текущата седмица на нашата планета ще дойдат няколко магнитни бури. Първата от тях вече е започнала на 23 август в 10:00 часа сутринта, още една се очаква днес, 25 август, след изригване на нашето светило, регистрирано на 22 август.

НАСА откри поток от плазма в Слънцето

Учените отдавна са предсказали, че Слънцето съдържа огромни клетъчни структури с размери 15 пъти по-големи от диаметъра на Земята, пр...

Според данните на руските физици от 21 до 23 август на Слънцето са фиксирани пет изригвания от клас М и 20 изригвания от клас С.

Според прогнозите днес на Слънцето се очаква умерена активност, но в същото време има вероятност от изригвания от най-високия Х клас, включително протонни.

В зависимост от мощността на рентгеновото излъчване слънчевите изригвания се делят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответсва на мощност на излъчване 10 нановата на квадратен метър на орбитата на Земята. При преминаване към следващата буква мощността нараства 10 пъти. Мощни изригвания, при определени условия, могат да доведат до магнитни бури на Земята. Едно от тези условия е изригването да е насочено към нашата планета, припомня Мегавселена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос