НАСА показа воден поток на Марс

14133
НАСА показа воден поток на Марс
Снимка: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

НАСА показа снимка на сезонен воден поток на голям склон на каньона в долината Маринър, пише Мегавселена.

Изображението е направено на 21 юли 2015 година от камерата HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на орбиталния апарат MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

Ново откритие за Марс

Марсоходът Curiosity, който се намира вече три години на Марс, е открил аномална зона на Червената планета. Необяснимото аномално петно...

На снимката се вижда участък с дължина 536 метра, на който се забелязват линейни структури, периодично появяващи се и изчезващи през годината. Учените смятат, че те може да са образувани от грунтови източници.

Вода на Марс се съдържа в замразено състояние, основно на неговите полюси. Още повече тя е открита в подповърхностните слоеве. В екваториалните участъци на планетата, както смятат учените, значителни количества вода може да има в долината Маринър.

Според изследователите тези водни ресурси може да се окажат полезни за бъдещите пилотирани мисии на Червената планета. Засега на учените не е известен точният химичен състав на течността, която периодично тече от каньоните. Освен това някои изследователи смятат, че линейните структури в долината Маринър може да са образувани от движение на пясъци, а не на вода.

Орбиталният марсиански апарат MRO е изпратен към Марс през 2005 година и през 2006 е достигнал Червената планета. През 2008 г. основната му мисия е приключила, но НАСА е продължила работата на сондата.

Древният Марс бил двойник на Земята

Марсоходът Curiosity е открил на повърхността на Марс скали, сходни с преобладаващите на Земята преди 2,5 млрд. години, съобщава портал...

Освен че предава снимки от повърхността на планетата, апаратът участва в предаването на сигнали от марсоходите на Земята.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос