НАСА успя частично да върне "паметта" на "Кюриосити"

17236
НАСА успя частично да върне "паметта" на "Кюриосити"

Специалистите на НАСА успяха да възстановят работоспособността на част от микросхемите в паметта на бордния компютър на марсохода „Кюриосити”, които излязоха от строя преди две седмици, съобщи Лабораторията за реактивно движение на НАСА, цитирана от РИА Новости.

В края на февруари специалистите бяха принудени да превключат марсохода на дублиращ борден компютър, заради проблеми с флаш-паметта на основния компютър. Работата по научната програма бе спряна и засега не е възобновена. Апаратът от август 2012 г. насам работи в кратера Гейл в южното полушарие на Марс.

НАСА временно изключи "Кюриосити" заради мощна слънчева буря

Специалистите от НАСА приведоха марсохода „Кюриосити” в спящ режим, за да предпазят уникалната научна лаборатория на борда ...

През почивните дни учените продължиха да изясняват състоянието на компютърната памет. „Тези тестове ни дадоха много информация за ситуацията с паметта. Ние вече можем да записваме нови данни в много участъци от паметта, които пострадаха от повредата, и разчитаме по-нататъшната работа да направи достъпна още повече участъци”, посочи заместник-ръководителят на проекта Джим Ериксън.

През тази седмица учените смятат да инсталират две нови програмни „кръпки”, които ще позволят да се променят процедурите за работа с паметта по такъв начин, че последствията от повредата да не пречат на нормалната работа на марсохода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос