НАСА временно изключи "Кюриосити" заради мощна слънчева буря

19081
НАСА временно изключи "Кюриосити" заради мощна слънчева буря

Специалистите от НАСА приведоха марсохода „Кюриосити” в спящ режим, за да предпазят уникалната научна лаборатория на борда му от мощна слънчева буря. „Принудени сме да действаме внимателно”, коментира Ричард Кук, представител на Лабораторията за реактивно движение в Пасадина, щата Калифорния, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на НАСА във вторник е регистрирано мощно слънчево изригване, съпроводено от изхвърляне на коронарна маса. Тази нажежена плазма, представляваща поток от протони, електрони и тежки елементи, се устреми по посока към Червената планета със скорост от 3,2 милиона километра в час. В зависимост от силата на рентгеновото излъчване тези прояви на слънчева активност могат да предизвикат магнитни бури, да нарушат работата на линиите за електроснабдяване, електроприборите и околоземните спътници, но не представляват непосредствена опасност за човека.

"Кюриосити" заработва с пълен капацитет в неделя

В неделя марсоходът на Американската космическа агенция (НАСА) "Кюриосити" ще заработи с пълен капацитет, след като на 28 февруари бе...

От Лабораторията за реактивно движение решиха да се застраховат и с помощта на команда от Земята изключиха електрозахранването на „Кюриосити”. Всички останали марсиански апарати на НАСА продължават работа в обичаен режим и не са почувствали въздействието на слънчевата буря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com