Откриха източника на галактичните лъчи, които бомбардират Земята

3458
Откриха източника на галактичните лъчи, които бомбардират Земята

Голяма част от галактичните космически лъчи, достигащи Земята, произлизат от близки купове масивни звезди. До този извод са стигнали учени при наблюдения с научния инструмент CRIS (Cosmic Ray Isotope Spectrometer) на спътника ACE (Advanced Composition Explorer) на НАСА. Изследването на астрофизиците е публикувано в сп. Science.

Станцията ACE работи повече от 17 години. За това време тя е успяла да открие повече от 20 близко разположени галактични източника на космически лъчи, по-конкретно в OB-асоциацията Скорпион – Центавър.

Как се взривява свръхнова (ВИДЕО)

Учените за първи път са фиксирали пряко яркото избухване на свръхнова звезда от тип II и ударната вълна от събитието в оптичния диапазо...

Тези обекти се явяват най-вероятните източници на радиоактивни изотопи желязо-60 на Земята. За разлика от стабилния желязо-56, изотопът желязо-60 има период на полуразпад 2,6 милиона години. Съхранените на Земята такива изотопи имат извънземен произход, а времето на живот на изотопите ограничава разстоянието от Земята до техния източник.

Според учените изотопите желязо-60 се образуват в резултат на взрив на свръхнови, които протичат веднъж на няколко милиона години. Периодичността на такива събития съвпада с наблюдаваното на Земята съдържание на желязо-60 и продуктите от техния разпад.

Но радиоактивните изотопи достигат до Земята не след взрив на някоя свръхнова, а в резултат на ускорение на продуктите на нейния разпад от ударната вълна от избухване на друга свръхнова (времето на задържане между събитията е от сто хиляди до няколко милиона години).

Космическите лъчи представляват високоенергийни елементарни частици и атомни ядра, достигащи Земята. Обикновено такива частици са представени от протони и хелиеви ядра. По своя произход те се разделят на четири групи – слънчеви, междупланетни, галактични и извънгалактични.

Екстремна турбулентност в най-ярката галактика

Група учени от университета Диего Порталес в Чили обявиха, че са открили екстремна турбулентност в най-ярката галактика във Вселената. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос