Откриха нов опасен астероид

16981
Откриха нов опасен астероид

Астрономи от Испания откриха неизвестен досега астероид – 2015 NK13, с размер около 500 метра, който през септември 2026 година ще се сближи със Земята на разстояние пет милиона километра, съобщава Центърът за малки планети при Международния астрономически съюз, цитиран от РИА Новости.

Семейството на околоземните астероиди се попълнило с новия член благодарение на наблюдения, които провеждали астрономите от обсерваторията на Хавайските острови, в Северна Италия, с помощта на роботизирания телескоп "ловец на астероиди" PAN-STARRS1.

5000 астероида заплашват Земята

5000 астероида в орбитата на Земята застрашават здравето на планетата ни. Астроном създаде интерактивен изглед, в който показва всички...

В каталога на околоземните обекти 2015 NK13 е в бял цвят, което означава, че му е дадена категория на опасност "0" по така наречената Торинска скала и падането му на Земята не ни заплашва в близките 100-200 години.

Следващата близка среща между 2015 NK13 и Земята ще се състои през септември 2026 година, когато това небесно тяло ще се сближи с нашата планета на разстояние само 0,038 астрономически единици (средна дистанция между Слънцето и Земята). Това съответства на 5 млн. км, или 14 разстояния между Луната и Земята.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос