Откриха планета със странна орбита

6373
Откриха планета със странна орбита

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (САЩ) са открили планета с необичайна орбита, съобщава Space Daily. Пълният отчет за изследването е публикуван в сп. The Astrophysical Journal.

Екип астрономи начело със Стивън Кейн са фиксирали сигнал от светлина, отразена от планетата HD 20782. Учените са го характеризирали като изблик светлина от звезда, отразен от атмосферата на ексцентрична планета при нейното близко преминаване към родителската звезда.

Астрономи съобщиха за екзопланета с цвят, подобен на този на Земята

Планета с кобалтово син цвят, който удивително напомня този на Земята, е открита за първи път от космическия телескоп „Хъбъл&rdqu...

Планетата HD 20782 се намира на 117 светлинни години от Земята. Нейната маса е приблизително като тази на Юпитер. Учените били поразени от орбитата на планетата, която повече подхожда на комета, отколкото на планета.

Според изчисленията тя се оказала най-ексцентричната от всички известни на науката орбити.

"В най-далечната от звездата точка от своята орбита HD 20782 се намира на разстояние 2,5 астрономически единици (а.е. е разстоянието между Земята и Слънцето и е приблизително равно на 150 млн. км) от своето светило – казва Кейн. – В най-близката точка ги делят само 0,06 а.е. Това е по-малко от разстоянието между Слънцето и Меркурий."

По такъв начин HD 20782 станала рекордьор сред планетите с разтеглени орбити. Сега учените се опитват да обяснят този феномен. Според една от хипотезите планетата е била избита от началната "правилна" орбита в резултат на сблъсък с друга планета.

Учени са открили вода в атмосферата на екзопланета на 129 светлинни години от Земята

Група учени от Канада и САЩ са открили водна пара и въглероден оксид в атмосферата на екзопланета, намираща се на разстояние от 129 све...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос