Разкопки на Венера. Учените са сигурни, че на нашата съседка може да има древни вкаменелости

10538
Разкопки на Венера. Учените са сигурни, че на нашата съседка може да има древни вкаменелости
Снимка: ESA

Геологът Ричард Гейл от лондонския университет „Роял Холоуей“ вярва, че някога може да е съществувал живот на Венера. Ученият смята, че ако това е така, то микрофосили (малки вкаменелости от живи микроорганизми) все още може да бъдат открити в древни скали във високите части на Венера. И това е достатъчно лесно да се направи, пише Forbes.

Ако е имало микробен живот на Венера, казва Гейл, това е много по-вероятно от съществуването на живот на Марс в далечното минало. И това е въпреки факта, че сега на Венера температурата достига 450 градуса по Целзий, а налягането 92 пъти надвишава земното.

Според изследователя определено е невъзможно да се намери органична материя в малки вкаменелости на Венера, но този органичен материал в крайна сметка се е превърнал в силикати и те могат да издържат на температури до 1000 градуса по Целзий. Но много астробиолози сега смятат, че такива микрофосили не биха могли да оцелеят в екстремните условия на Венера в продължение на милиарди години.

„Но смятам, че микрофосили може да бъдат открити особено там, в тесерите на висока надморска височина на Венера“, казва Гейл.

Тесерите са пресечена местност с голяма надморска височина, които съставляват приблизително 8% от повърхността на планетата. Това са тектонично деформирани области, които може да са останки от древна континентална кора.

Според Гейл вкаменелости от микроорганизми, развили се във вода, може да бъдат намерени в древни скали, които са на 3,5 милиарда години. Въпреки че ученият не е сигурен дали на Венера е имало морета и океани, той все пак смята, че ако е имало, значи там се е развил живот.

„Смятам, че ако на Венера е имало океани, то тази планета е приличала на Земята за няколко милиарда години. Например на нашата планета преди 3,5 млрд. години са се появили микроорганизми, които биха могли да възникнат и там“, казва Гейл.

Ученият смята, че е необходимо да се създаде специален космически апарат, който да се движи свободно в атмосферата на Венера и да кръжи ниско над нейната повърхност. Това устройство може да извършва повърхностни проучвания от височина няколко метра и когато открие нещо интересно, да се спуска на повърхността В тази област апаратът може да вземе проби и да извърши допълнителен анализ на място.

Но Гейл признава, че все още има технически предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, за да се изгради такъв апарат. Вече е известно, че нито един изкуствен обект няма да може да „живее“ на Венера повече от няколко часа. Все пак новите технологии и използването на по-здрави материали може да помогнат за преодоляване на тези предизвикателства. Според учения е необходимо и създаването на изцяло нови камери за наблюдение. Гейл е уверен, че хората ще могат да направят това в близко бъдеще.

Наскоро учените заявиха, че най-добрият вариант да се посети Венера е на път за Марс. Според учени нашата съседка ще се окаже една безкрайна страна на чудесата с примамливи гледки и образувания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос