Роскосмос и ESA представиха съвместната марсианска мисия ExoMars

8167
Роскосмос и ESA представиха съвместната марсианска мисия ExoMars

На 25 ноември Роскосмос и Европейската космическа агенция (ESA) са провели във Франция презентация на научните апарати от мисията ExoMars 2016 – орбиталния модул и демонстрационния десантен модул Schiaparelli (Скиапарели), съобщава пресслужбата на Роскосмос.

Пристигането на научните апарати на космодрума Байконур е планирано за втората половина на декември 2015 година, а стартът на мисията е предвиден за 14-25 март 2016 година.

Провалите и успехите на марсианските мисии

Индийската сонда Mangalyaan  застана на орбита около Марс, след като измина повече от 600 милиона километра. Опити да стигнат до М...

Мисията ExoMars 2016 предвижда изпращане на орбитален модул и на демонстрационния апарат Schiaparelli на Червената планета.

За старта на апарата ще бъде използвана руска ракета носител "Протон М" с ускорителен блок "Бриз М". Орбиталната платформа и демонстрационният модул се произвеждат от ESA.

Орбиталният модул, който съдържа и руско научно оборудване, ще изучава малките газови примеси в атмосферата и разпределянето на водния лед в марсианския грунт.

Демонстрационният десантен модул е предназначен за отработване на необходимите технологии за влизане в атмосферата, спускане и кацане и провеждане на изследвания с научното оборудване.

"Град-градина" на Марс бил богат на вода и минерали

Като анализирали внимателно поредната порция данни, предадени на Земята от марсохода "Кюриосити", специалистите на НАСА разбрали химичн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com