Снимка на раздора. Скандал между Аржентина и НАСА заради снимка от Космоса

7662
Снимка на раздора. Скандал между Аржентина и НАСА заради снимка от Космоса
Снимка: MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC

Фолкландските острови, известни още като Малвински острови, са архипелаг от повече от 700 острова, разположени на около 500 километра източно от Южна Аржентина, пише Express.

Скандал избухнал след наглед безобидна публикация на НАСА. Американската космическа агенция публикувала сателитна снимка на Фолкландските острови. Но не самата снимка обидила аржентинското правителство, а текстът към изображението – „край бреговете на Аржентина“. Властите на страната веднага реагирали, като заявили, че подобна формулировка предполага, че Фолкландските острови не са част от страната, а само съседстват с нея.

Снимката на космическата агенция показва разпределението на фитопланктона в Атлантическия океан и е направена на 21 ноември 2022 г. с помощта на инструмента MODIS на борда на спътника Terra на НАСА.

С тази снимка НАСА искала да покаже „ярките цветове, които осветяват океана“, предизвикани от огромни популации от микроскопични организми, наречени фитопланктон. Определяйки Малвинските острови, разположени в южната част на Атлантически океан, като „край брега“, НАСА несъзнателно се присъединила към продължаващата вражда за суверенитета на островите.

Новината веднага била подхваната от аржентинските медии, които се възмутили от надписа на НАСА. Публикацията предизвикала възмущение не само от правителството и медиите, но и от потребителите на социални мрежи. Под публикацията на космическата агенция веднага се появили потребители, които посъветвали служителите на НАСА да разберат историята на „войната и колонизацията“.

Суверенитетът на Малвинските острови отдавна е спор между Аржентина и Великобритания, тези търкания дори доведоха до въоръжен конфликт през 1982 г., по време на премиерството на Маргарет Тачър. Въпреки прекратяването на огъня обаче, дори 40 години по-късно, враждебността не спира, а по-скоро ескалира след посещението на принцеса Ан на Фолкландските острови и изпращането на войници от Косово.

Дъщерята на Филип и Елизабет II посетила архипелага на 18 ноември и положила венец на Монумента на освобождението. На него са изписани имената на британски войници, загинали по време на войната. По време на посещението си тя разговаряла и с работниците, които обезвреждат мините, останали в нивите след войната. Някои видели това като послание от британците относно тяхната позиция в контекста на дебата за суверенитета на териториите в Южния Атлантик.

Аржентина твърди, че има право върху островите, които нарича Малвински, тъй като ги е наследила от испанската корона в началото на XIX век. Изменение на конституцията на Аржентина през 1994 г. на практика призовава всички бъдещи правителства да се ангажират с „възстановяването... и пълното упражняване на суверенитета“ на Малвинските острови и други югозападни атлантически територии.

Но островите остават самоуправляващи се, въпреки че британското правителство се занимава с външните работи и отбраната. На островите няма партийно-политическа дейност, а самите жители гласували през 2013 г. да останат британска отвъдморска територия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: НАСА показа как изглежда истинската зима на Марс (ВИСЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Магнитни бури до края на май 2024 г. (ГРАФИКА)

Магнитни бури за седмицата 13-19 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Прогноза: Опасни магнитни бури в следващите дни (ГРАФИКА)

Ето какво се случва, ако попаднете в черна дупка (ВИДЕО)

Отложиха в последния момент изстрелването на „Старлайнър“ на Boeing с екипаж на борда

Магнитни бури за седмицата 6-12 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Изследователи откриха повече от 1000 нови обекта в Слънчевата система

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос