Стартът на Starship: Гледайте изстрелването на най-голямата ракета в историята (ВИДЕО)

2579
Стартът на Starship: Гледайте изстрелването на най-голямата ракета в историята (ВИДЕО)
Снимка: SpaceX

Днес космическата компания на Илон Мъск SpaceX се подготвя за амбициозния трети изпитателен полет на своята ракета за многократно използване Starship. С височина от 121 м (колкото виадукта Бебреш на автомагистрала „Хемус“) на стартовата площадка, това е най-голямата и мощна ракета-носител в историята. Пътят към днешния опит бе открит след като FAA (Федералната авиационна администрация на САЩ) издаде лиценз за изстрелване на мисията. Залогът на предстоящия изпитателен полет е голям, защото Starship е ключов елемент от американската космическа програма “Артемида”, както и от плановете на Мъск за колонизиране на Марс.

Въпреки неуспехите при предишните два изпитателни полета на Starship , SpaceX продължава със своята политика на бърз итеративен дизайн. Идеята е целенасочено приемане на повече риск при изпитателните полети, за да бъде придобит повече опит в реални условия, и в крайна сметка да бъде ускорена разработката. Първата мисия през април 2023 г. приключи, след като двете степени на ракетата не успяха да се разделят. Вторият полет през ноември 2023 г. беше малко по-успешен, като космическият апарат постигна номинално изгаряне на двигателя на първата степен и двете му степени се отделиха по график. Предстоящият трети тестов полет на Starship е доста по-амбициозен. Като начало SpaceX планира да изпрати кораба по различна траектория, която трябва да завърши с приводняване в Индийския океан. Мисията включва и няколко нови цели, като първото рестартиране на двигател Raptor в космоса, изпитания на системата за извеждане на полезен товар от ракетата, както и тест за прехвърляне на гориво в космоса.

Ако междувременно не възникнат възможни промени в последния момент, живото предаване на изпитателния полет може да бъде проследено в канала на SpaceX в X (бивш Twitter) и в сайта на компанията, тук. Неофициални стриймове на изстрелването ще бъдат достъпни и от Everyday Astronaut и NASASpaceflight. Очаква се покритието да започне преди старта, който ще се състои около 15:30 ч. българско време.

Междувременно можете да видите тази чудесна визуализация, която показва как трябва да протече изпитателният полет:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос