Студент "загуби" една от най-ярките звезди

9174
Студент "загуби" една от най-ярките звезди

Австралийският студент Пол Стюарт е анализирал снимки на звездата CW Лъв – една от най-ярките в инфрачервения диапазон – за последните осем години.

Той открил, че ярките петна, които се смятали за видими части от самата звезда, не се явяват такива, тоест звездата изцяло е скрита зад облак прах. Статията, един от авторите на която е Стюарт, е публикувана в сп. MNRAS.

Призракът на умираща звезда

Телескопът VLT помогна на астрономите да получат снимка на загадъчна мъглявина, възникнала в резултат на продължителната агония на нами...

Звездата CW Лъв, известна също като IRC +10216, се намира на 650 светлинни години от Земята в съзвездие Лъв. Преди около един милиард години тя се е превърнала в червен гигант и е започнала да изхвърля външните си слоеве. Сега звездата е заобиколена от масивен облак прах и газ. През последните няколко години се води интензивно наблюдение на звездата.

Важна част от наблюденията е изучаването на динамиката на облака, който заобикаля звездата. Доскоро се смяташе, че ярките петна в този облак са нещо като прозорци, през които просветва фотосферата на звездата.

Стюарт получил снимки от данните, събрани от "Касини" (този апарат не само наблюдава Сатурн, но и звездите). Оказало се, че ярките структури, видими в близкия инфрачервен диапазон, не се държат като прозорци. Източникът на светлина в тях са нагретите от излъчването на звездата газ и прах.

Данните на Стюарт били потвърдени от анализа на данните от телескопите Кек и VLT. По такъв начин звездата по-скоро изцяло е скрита зад праховия облак. Тоест процесът по изхвърляне на външните слоеве е напреднал повече, отколкото се смятало преди.

Астрономи видяха взрив на хипернова звезда

Астрономи от Пекинския университет (Китай) са открили необичайно ярък взрив на свръхнова в съзвездие Индианец. Това се случило на 14 ю...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос