Учени: На Марс вероятно е имало живот преди милиони години

3834
Учени: На Марс вероятно е имало живот преди милиони години
Снимка: Unplash

На Марс някога може да са живели микроби, които са се хранили с водород и са произвеждали метан - точно както на ранната Земя. Това твърдят изследователи, които са извършили моделно проучване на потенциалната обитаемост на Червената планета преди повече от 3,7 милиарда години, съобщава „Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС.

Предишни данни сочат, че на Марс някога е имало потенциално благоприятни условия за развитие на живот. Въпреки това вероятността за подобен сценарий рядко е била установявана количествено.

До Венера трябва да отидем първо, а не до Марс

  С достатъчно гореща повърхност, за да разтопи олово, смазващо атмосферно налягане и облаци от сярна киселина, Венера може да не...

Екип от международни изследователи сега анализира взаимодействието между ранната среда на Марс и екосистема от микроорганизми, наречени метаногенни хидрогенотрофи, които поглъщат водород и произвеждат метан. Тези микроорганизми се смятат за едни от най-ранните форми на живот на нашата планета.

Симулациите на изследването предвиждат, че марсианската кора е била жизнеспособно място за тази екосистема - при условие че повърхността не е била изцяло покрита с лед - и е могла да произвежда биомаса, подобна на тази от ранния океан на Земята.

Изследователите, ръководени от Университета на Аризона, заявиха, че действията на тези микроби биха предизвикали обратна връзка с климата на Марс, като го охладят глобално с до над 230 °C и създадат по-малко обитаеми условия по-близо до повърхността. Това би принудило микробите да се придвижват все по-дълбоко в кората на планетата, твърдят учените.

В перспектива авторите са определили три места - Hellas Planitia, Isidis Planitia и кратера Jezero - като най-добрите места за търсене на признаци на този ранен метаногенен живот близо до повърхността на Марс.

Някога на Марс имало ледници, но гравитацията ги направила най-странното нещо, което познаваме

На Земята ледниците под влиянието на климата напредват или се отдръпват през историята на нашата планета, отбелязвайки ледниковия и меж...

„Пространствените проекции на нашите прогнози сочат равнинни места на ниски до средни географски ширини като добри кандидати за откриване на следи от този ранен живот на или близо до повърхността“, пишат изследователите.

Марсоходът на НАСА "Персевиъранс" в момента претърсва кратера Езеро, в който вероятно някога е имало езеро, и делтата, която се е вливала в него, за улики за възможен древен извънземен живот на Червената планета.

Миналия месец той откри "съкровище" от органична материя, което може да помогне да се определи дали на Марс действително някога е съществувал живот. Събраната органична материя показва, че преди 3,5 милиарда години там е имало потенциално обитаема среда. Тези органични молекули съдържат въглерод, който е широко смятан за градивен елемент на живота.

Американската космическа агенция съобщи, че от 7 юли насам "Персевиъранс" е събрал четири проби от древната речна делта, с което общият брой на научно доказателствените скални проби достигна 12.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Изследователи откриха повече от 1000 нови обекта в Слънчевата система

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос