Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витлеемската звезда или сближаването на Юпитер и Сатурн може да се види тази вечер

21 декември 2020, 16:55 часа • 21374 прочитания

При добро време тази вечер всеки би могъл да наблюдава видимото сближаване на двете големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн. Този Коледен спектакъл, от мнозина е наречен Витлеемска звезда, при ясно време ще се види за първи път от стотици години. 

"Толкова да се сближат, че да изглеждат като един обект, е рядко. Последното подобно е било преди 800 години - 1236-та ли беше. И следващото подобно се очаква да е 2080-та, но на 20 години се повтаря. Сближаването е все едно на практика се сливат, това е по-рядко, каза доц. Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. 

"Като че ли има някакъв шанс да се види между облаците, защото от 5,30 докъм 6 без 15, най-късно 7 часа вечерта има възможност да се видят. След това тези две планети залязват, тъй че не могат да се наблюдават прекалено дълго време. 30-40 минути след залеза на слънцето, в посока към залеза на слънцето, югозапад, ще се виждат тези две планети с невъоръжено око като едно. На практика почти са се слели", посочи той. 

Петров посочи, че дори няма да можем да различим на небето Юпитер от Сатурн. С бинокъл ще можем да видим, че са две тела, близо едно до друго, а в действителност разстоянието между тях е повече от 700 милиона километра.

Видимо за нас Юпитер и Сатурн застават на една линия и ще ги видим като едно общо тяло, което ще свети най-силно на небето след Луната.

По думите му всеки би могъл да го наблюдава, ако има късмет небето да е чисто, веднага след залеза на слънцето.

Най-напред ще видим първа четвърт на Луната и на югозападния хоризонт ще можем да видим сближени Юпитер и Сатурн и до около 15 минути двете планети ще могат да се наблюдават, в зависимост от това колко чист хоризонт има на небето.

"Те ще са ниско над хоризонта", поясни Петров.

Водещата снимка е направена от Теменужка Начева - до неотдавна директор на Планетариума в Смолян. Направена е на 18-ти декември, когато Юпитер и Сатурн са много близо една до друга, но още не са в един ред. Тази вечер след залеза на слънцето двете планети ще се доближат дотолкова, че ще са като едно небесно тяло. 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес