Водата на Марс била много малко за развитието на живот

8704
Водата на Марс била много малко за развитието на живот

Количеството течна вода на Марс, чието наличие потвърдиха в понеделник, 28 септември, учените от НАСА, е прекалено малко за развитието на живот на планетата, разказал в ефира на латвийското радио Baltkom астрономът Дмитрий Вибе, завеждащ отдела по физика и еволюция на звездите към Института по астрономия на РАН.

НАСА обяви, че е открила най-убедителните до днес свидетелства, че сега на Марс съществува вода в течен, макар и много солен вид, опирайки се на снимки и данни, събрани от камерите и инструментите на сондата MRO при наблюденията на кратерите около екватора на Червената планета.

Къде без руснаците на Марс?

Астронавтът на НАСА, полковникът от военновъздушните сили на САЩ Тери Виртс, смята, че полетът на Марс е възможен само като международе...

"За развит живот на Марс все още е невъзможно да говорим, защото развитият живот в този вид, в който го познаваме, предполага по-голямо количество вода и по-меки климатични условия. По-скоро в дадения случай може да се говори, че някъде под повърхността на Марс има условия за неголеми количества течна вода, много солена и обогатена с хлор.

Така или иначе, стъпка след стъпка, ние се приближаваме към това да разбираме за наличието на Марс на все повече и повече многообещаващи условия от гледна точка на примитивния живот", заявил Вибе.

Според учения информацията, предоставена от НАСА, не се явява пълноценно откритие, а едва потвърждение на предположението, което имали учените преди това.

"Строго погледнато, откритието, за което иде реч, е било направено още преди няколко години. Ивиците, за които заявиха в НАСА, са забелязани още през 2010 година – още тогава се изказваше предположението, че те може да се появяват в резултат на изтичане на краткоживеещи ручеи от солена вода на повърхността на Марс.

Какво крият загадъчните кратери на Марс? (ВИДЕО)

Изследователи от САЩ предложиха свое виждане за природата на странните марсиански кратери с образувания, подобни на тераси. Според тях ...

Сега това предположение получи по-солидно потвърждение в резултат на използването на спектрални наблюдения от борда на космическия апарат, който се върти около Марс. Така че ново откритие не е направено, а е потвърдена хипотезата за природата на откритието, направена преди няколко години", казал Вибе, цитиран от РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос