1/4 от фойерверките не са безопасни

27432
1/4 от фойерверките не са безопасни

Около една четвърт от проверените фойерверки в търговските вериги не отговарят на условията за безопасност, показват резултатите от проверката на Агенцията за технически надзор, направена преди празниците, съобщава БНТ и разказва в репортаж как да разпознаваме опасната пиротехника и какви рискове крие тя.Специалистите предупреждават гражданите да купуват само от специализирани магазини и да не се изкушават от измамно ниските цени на уличните търговци.

Преди да се снабдите с пиратки, винаги трябва да проверявате дали търговецът има разрешително, обяснява Мирослав Йотов, експерт ГД „Надзор на пазара". По думите му, когато купуваме на тротоара,  очакванията ни за безопасност трябва да са много ниски.На гърба на всяка безопасна пиротехника е редно да има поставен етикет, на който пише с латински букви CE, което значи европейско съответствие. До него трябва да има и специален код, името на продукта, модела, както и категорията и наименованието на производителя. Когато фойерверките се внасят от трета страна, е задължително да се изписва и името на вносителя.

Укрепването на пиробатерията също е от значение. "Тя избухва на редове и тъй като има много голяма тяга, започва да се тресе. В този случай, ако не е добре укрепена, може да се обърне, в която си иска посока. Докато палят, хората се надвесват ниско, което е абсолютно забранено, предупреждава пиротехникът Ивайло Атанасов. Съветът му е за да не пострадате, когато палите пироизделието, да се отдръпнете на безопасно разстояние.Друг важен съвет е по-сериозната пиротехника да не се дава на деца, а възрастните да не забравят факта, че най-сериозните инциденти се случват в нетрезво състояние.

 

 

Volvo учи как да предпазим детския живот

Volvo Car Group официално представи третото корпоративно издание на книгата „Децата и автомобилите – Наръчник за безопаснос...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com