50 нападения с камъни срещу влакове - само 5 разкрити

2063
50 нападения с камъни срещу влакове - само 5 разкрити

През 2015 г. в дирекция “Жандармерия” на МВР на територията на страната са регистрирани общо 50 случая на хвърляне на твърди предмети по подвижни влакови състави. В резултат на тази инкриминирана дейност са счупени (или спукани) 42 броя подвижни и неподвижни стъкла на локомотиви и вагони. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

След закриването на отдел “Противодействия на престъпления в транспорта” при ГД “Криминална полиция” посегателствата срещу влакове се регистрират основно от жандармеристите, става ясно още от друг отговор на Бъчварова.

Хвърлянето на камъни по влака Берковица - Монтана било заради прегазени хора?

Заради нападения с камъни БДЖ реши да спре влаковете по маршрута между Берковица и Монтана. Първоначално по медиите се появиха информа...

От 50-те посегателства срещу железопътните композиции чрез хвърляне на твърд предмет са разкрити едва пет или едва 10%. През миналата година са установени 2 малолетни и 2 пълнолетни лица, които са хвърляли камъни срещу влакове. “През 2015 г. има един пострадал служител на БДЖ в резултат на хвърляне на твърд предмет по подвижен влаков състав”, допълва вътрешният министър.

На територията на железопътна инфраструктура през миналата година в жандармерията са регистрирани общо 310 принудителни спирания на влакови композиции, уточнява Румяна Бъчварова. При 15 случая спирането е било възможно “чрез поставянето на твърди предмети на железния път, представляващи реална предпоставка за възникване на железопътни произшествия и инциденти”, пише още министърът.

Досъдебните производства за унищожаване и повреждане на имущество на Холдинг “БДЖ”, които са образувани през миналата година са едва девет. Нито едно от тях не е приключило с мнение за даване на съд на извършителя. Две от досъдебните производства са приключили с мнение за прекратяване. Шест от преписките са с неизвестен извършител, две производства са прекратени заради неразкрит извършител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com