X
 
 

Адвокат: Бездействие или организационен проблем са причина за починалото дете

2759 0
Адвокат: Бездействие или организационен проблем са причина за починалото дете
Снимка: iStock/Guliver
Проверка по случая с починалото 3-годишно дете започна Министерството на здравеопазването в три три столични болници. Родителите твърдят, че то е имало остра вирусна инфекция, а впоследствие и сепсис. Тяхното мнение е, че фатално за рожбата им се е оказало чакането с часове за прием в болница.

Случаят коментира в студиото на "Тази събота" по БТВ адвокат Христина Николова. „Първият проблем възниква още при първото посещение в педиатрията. За мен е много важно да се изясни причината защо детето дори не е прегледано”, обясни юристът. Тя смята, че става въпрос за бездействие на медицинския екип, както и за организационен проблем – не е имало свободен лекар, който да прегледа детето.

Опровергаха новината, че е починало детето, блъснато на тротоар в Сандански*

Шестгодишно дете загина, след като беше ударено от автомобил, докато е стояло на тротоара пред дома си в Сандански, предаде bTV. Тази и...

"Ако причината е второто, то тогава сериозно трябва да се замислим защо има толкова малко педиатри в една основна педиатрична болница”, каза адвокатът. Тя изрази изумлението си и от последвалото посещение болница „Лозенец”. След като не им е обърнато внимание в първото здравно заведение, родителите са решили да потърсят помощ от друго. В "Лозенец" то поне е било прегледано от специалист, но е било отпратени вкъщи.

"За мен не е важно само да има наказания, а да се изследват причините защо се е стигнало до тук, за да не се повтаря подобен случай. Защото дори и да има наказани сега детето няма да се върне при родителите. Не е целта да се анатемоса един или друг лекар”, обясни адвокатът. По думите й е важно на проверката в болниците да присъства и представител на родителите, за да може да няма нищо потулено и да се установи истината.

Адвокат Николова обясни още, че делата за медицински грешки в България се увеличават, което е показател, че хората все повече търсят правата си. „Наложително е изпълнителите на медицинска помощ да започнат да говорят с родителите и да променят отношението си към тях. Когато има допусната грешка, да не се стига до съдебни дела, защото от това печеливши няма”, заяви Христина Николова.

По-късно от Националната референтна лаборатория установиха, че при детето е изолиран риновирус.

В болница са и другите 3 деца от семейството с починалото дете в Кардам

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Добрич в болницата в областния град за наблюдение са настанени и другите три деца от сем...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално