Адвокатът на обвинения за хакерската атака на НАП обвини ГДБОП, че топи клиента му и TAD Group

9481
Адвокатът на обвинения за хакерската атака на НАП обвини ГДБОП, че топи клиента му и TAD Group
Снимка: БГНЕС

Това, което знам, е, че разследването е прехвърлено на Специализираната прокуратура. Явно се правят опити да се повдигне обвинение за организирана престъпна група незнайно за какво. Това заяви Георги Стефанов, адвокат на обвинения за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков.

Собственикът на TAD Group Иван Тодоров е в Канада, на годишен форум на ресторантите Subway, добави Стефанов. Припомняме, че преди да стане собственик на TAD Group, Тодоров се занимава точно с бизнес със сандвичи.

Цацаров: Кристиян Бойков не е действал сам

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че Кристиян Бойков е единственият извършител на компютърното престъпление, веч...

Считам, че компютърът на Кристиян не е декриптиран и това са волни изявления, продължи Стефанов, визирайки вчерашното интервю на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Ако са извлечени някакви данни, това е незаконно, защото чл. 159 от Наказателния кодекс урежда процедурата – трябва да има поемни лица и хора от защитата на обвиняемите, както и собственикът на съответното устройство, обясни адвокатът. "Ако нещо може да бъде изтеглено, то може да бъде и внесено – компютрите са в ръцете на оперативните свидетели на ГДБОП", категорично каза юристът пред Нова телевизия. И попита как ще бъде оборена тази теза, като добави: "Какво би ги спряло да внесат каквито си искат данни". Той директно заяви, че смята, че съответните доказателства са подхвърлени!

По въпроса дали има 106 бази данни на НАП на компютър на Кристиян, Стефанов отвърна, че "ние твърдим, че няма такива бази", защото никой не ги бил видял. Ако ги има, "твърдим, че са привнесени", добави юристът. Той отказа да коментира "политическите стрелички" по темата.

Вчера, 23 юли, зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че единият от задържаните служебни компютри на Бойков бил вече отворен – само за 10 дни. Неслучайно TAD Group не искаха да дадат ключовете – не го направиха, защото вътре има информация за нерегламентиран достъп до 106 бази данни на НАП, заяви зам.-главният прокурор, който добави и, че било предвидено да се пускат още данни. Вижда се опит за хакване на застрахователни дружества, на търговски организации – "вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло", обясни Гешев. По думите му, било извършено търсене с ЕГН на Бойко Борисов, на Делян Пеевски, като това било във файл "Търсене BIVOL". Зам.-главният прокурор изрично повтори, че "вероятно" основната дейност на TAD Group била киберизнудване, но имало и политически оттенък. "Целта тук е политическа - това е въпрос на доказване", подчерта Гешев.

Същевременно днес, 24 юли, пред БНТ лидерът на "Да, България" Христо Иванов повтори, че с поведението си и думите си Гешев изобщо не зачита принципа на съществуване на демократична опозиция.

Кристиян Бойков: Не съм атакувал системата на НАП

"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. За самия случай не се чувствам притеснен. Доста неверни н...

Какво се случи снощи в офисите на TAD Group - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com