X
 
 

Адвокатът на обвинения за хакерската атака на НАП обвини ГДБОП, че топи клиента му и TAD Group

6636 5
photo of Адвокатът на обвинения за хакерската атака на НАП обвини ГДБОП, че топи клиента му и TAD Group
Снимка: БГНЕС
Това, което знам, е, че разследването е прехвърлено на Специализираната прокуратура. Явно се правят опити да се повдигне обвинение за организирана престъпна група незнайно за какво. Това заяви Георги Стефанов, адвокат на обвинения за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков.

Собственикът на TAD Group Иван Тодоров е в Канада, на годишен форум на ресторантите Subway, добави Стефанов. Припомняме, че преди да стане собственик на TAD Group, Тодоров се занимава точно с бизнес със сандвичи.

Цацаров: Кристиян Бойков не е действал сам

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че Кристиян Бойков е единственият извършител на компютърното престъпление, веч...

Считам, че компютърът на Кристиян не е декриптиран и това са волни изявления, продължи Стефанов, визирайки вчерашното интервю на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Ако са извлечени някакви данни, това е незаконно, защото чл. 159 от Наказателния кодекс урежда процедурата – трябва да има поемни лица и хора от защитата на обвиняемите, както и собственикът на съответното устройство, обясни адвокатът. "Ако нещо може да бъде изтеглено, то може да бъде и внесено – компютрите са в ръцете на оперативните свидетели на ГДБОП", категорично каза юристът пред Нова телевизия. И попита как ще бъде оборена тази теза, като добави: "Какво би ги спряло да внесат каквито си искат данни". Той директно заяви, че смята, че съответните доказателства са подхвърлени!

По въпроса дали има 106 бази данни на НАП на компютър на Кристиян, Стефанов отвърна, че "ние твърдим, че няма такива бази", защото никой не ги бил видял. Ако ги има, "твърдим, че са привнесени", добави юристът. Той отказа да коментира "политическите стрелички" по темата.

Вчера, 23 юли, зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че единият от задържаните служебни компютри на Бойков бил вече отворен – само за 10 дни. Неслучайно TAD Group не искаха да дадат ключовете – не го направиха, защото вътре има информация за нерегламентиран достъп до 106 бази данни на НАП, заяви зам.-главният прокурор, който добави и, че било предвидено да се пускат още данни. Вижда се опит за хакване на застрахователни дружества, на търговски организации – "вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло", обясни Гешев. По думите му, било извършено търсене с ЕГН на Бойко Борисов, на Делян Пеевски, като това било във файл "Търсене BIVOL". Зам.-главният прокурор изрично повтори, че "вероятно" основната дейност на TAD Group била киберизнудване, но имало и политически оттенък. "Целта тук е политическа - това е въпрос на доказване", подчерта Гешев.

Същевременно днес, 24 юли, пред БНТ лидерът на "Да, България" Христо Иванов повтори, че с поведението си и думите си Гешев изобщо не зачита принципа на съществуване на демократична опозиция.

Кристиян Бойков: Не съм атакувал системата на НАП

"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. За самия случай не се чувствам притеснен. Доста неверни н...

Какво се случи снощи в офисите на TAD Group - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ГДБОП трябва задължително да прекарат всички служители на TAD Group през ПОЛИГРАФ!!!!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  По закон не е толкова лесно , колкото си го мислиш
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ГДБОП трябва задължително да прекарат всички служители на TAD Group през ПОЛИГРАФ!!!!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ГДБОП трябва задължително да прекарат всички служители на TAD Group през ПОЛИГРАФ!!!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ГДБОП трябва задължително да прекарат всички служители на TAD Group през ПОЛИГРАФ!!!!
Последно в Актуално