Американската програма за борба с ИД има връзка с българската организирана престъпност

11697
Американската програма за борба с ИД има връзка с българската организирана престъпност
Снимка: Getty Images / Guliver

България е основна част в програмата на САЩ за екипиране и борба на „независими“ сирийски бунтовници срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), писа през септември разследващият журналист на BuzzFeed Арам Ростън на фона на случилия се дни преди това смъртоносен инцидент с боеприпаси на полигона в Анево. Правителството на САЩ от началото на миналата година купува оръжие за умерената сирийска опозиция от търговци за оръжие с много „тревожно минало“, пише днес BuzzFeed, позовавайки се на източници и правителствени доклади. Има документална връзка, която свързва основният подизпълнител в България, от където е трябвало да бъдат доставяни повечето от оръжията за САЩ, с „прословут“ бос от организираната престъпност с прякор "Барона".

Същевременно президентът на Regulus Global, ключова американска компания-подизпълнител в сделата, е бил подсъдим по обвинения за подкуп. Обвиненията срещу него са паднали, след като журито в съда не е могло да събере достатъчните гласове за присъда. От друга страна Американската комисия по ценните книжа установила, че главният изпълнителен директор на Regulus Global е извършил измама спрямо инвеститор. Според BuzzFeed разкритията поставят въпроса за проверките за сигурност, които Пентагонът прави при важни антитерористични програми и как мениджъри на висши длъжности с тесни връзки с подземния свят или които имат законови проблеми печелят военни договори за милиони долари.

Ненчев още не знае какви боеприпаси са изпробвани при смъртоносния инцидент в "Анево"

Близо три седмици след инцидента на полигона в "Анево", при който загина един американски гражданин, а други четирима пострадаха, мин...

Веригата

Американското управление със специално предназначение (SOCOM) сключва договор с Purple Shovel за закупуването на хиляди руски антитанкови оръжия за сирийските бунтовници. На този фон се появява България, която произвежда едни от най-добрите муниции от руски тип и е член на НАТО. Български производители и търговци често работят с американски доставчици в сферата на отбраната. Purple Shovel обаче не купува българките оръжия директно, а чрез верига от прекупвачи. Компанията предава работата на фирмата Regulus Global, базирана във Вирджиния, САЩ. Regulus Global от своя страна наема българската „Алгънс“ ЕООД, която пък наема полигона в Анево, където загива американският военен експерт Франсис Норвило.

Малко е известно обаче, че шефът на „Алгънс“ - Александър Димитров, бивш търговец със скрап, от години е в бизнеса в съдружие, според източници на BuzzFeed, с колоритния български мафиот Боян Петракиев Борисов – Барона.

Димитров обаче заявява в имейл и в онлай приложение за съобщение, че познава Петракиев, но отрича пред BuzzFeed, че е работил с Барона. "Не съм и никога не съм бил свързан с организираната престъпност", казва той. "Вашето твърдение, че сме съдружници в компания не е вярно", добавя Димитров.

Бъчварова не коментира Анево, каза, че спазва закона

В момента тече разследване на този случай и всяка една конкретна информация, с която разполагаме по това разследване, не може да бъде о...

Припомняме, че след инцидента още през юни в. „24 часа“ писа, че Александър Димитров, собственик на фирмата "Алгънс", е съдружник с Боян Петракиев. Двамата са партньори с равни участия във фирмата "Сиб метал". Тя е на адрес в квартал "Лозенец", на ул. "Света гора" 17, показват данните от информационната система "Сиела". На адреса е един от апартаментите на Барона, който през ноември 2005 г. Софийският окръжен съд решава да бъде отнет в полза на държавата. Имотът принадлежи на Боян Петракиев и съпругата му Катя Борисова,

Според търговци на оръжие "Алгънс" е малко известна и нова в сферата на търговията с оръжие в България. Димитров, който кара черно „Мазарати“, „не е част от този бизнес“, заявява висш търговец на оръжие пред BuzzFeed. Медията също прави връзка със "Сиб метал", където другият съдружник е Петракиев. Компанията престава да съществува през 2012 г.

BuzzFeed се среща с Петракиев в София, където българинът обяснява, че е един от "само тримата силни" от годините на прехода в България, който все още е жив, и е издигнал Димитров, който преди това бил "нищо". Петракиев заявява, че Александър Димитров го е потърсил през 2004 г. и е поискал да му бъде съдружник в "Сиб метал", която била регистрирана в апартамента на Барона.

Барона споделя още, че е запознал Димитров с "хора с власт" и че неговите връзки са помогнали на шефа на "Алгънс" да постигне успеха, който има сега. Все пак Петракиев признава, че не е виждал Александър Димитров от десетилетие.

Николай Цонев за износа за оръжие: Защо се мълчи кой е крайният получател?

Ние сме буре с барут. От 2008 година насам на територията на България има 15 взрива, като само един е във военно поделение – взри...

Името на Боян Петракиев - Барона става известно покрай грабежи на тирове, търговия с оръжие, петролна контрабанда и сводничество, пише "24 часа". Той е свързван с групировката ВИС и контрабандата с петролни продукти за Сърбия в началото и средата на '90-те години по време на ембаргото, наложено върху западната ни съседка. За "царство" на Барона са смятани границата и магистралата за Сърбия. Боян Петракиев-Барона е бил свидетел по делото срещу Нейчо Неев за това, че от 29 декември 1993 г. до 3 януари 1994 г. на жп гара Драгоман и Калотина е улеснил три фирми да прекарат през граница 16 влакови композиции с петролни продукти, с което държавата била ощетена с над 211 млн. стари лв. Едно от заведените срещу него дела е за грабеж на пари от шофьори на 14 сръбски ТИР-а. През 1999 г. Барона е осъден на 4,5 години затвор за хулиганство, защото буйства и нанася материални щети на две заведения. През април 2003 г. Барона и Боян Джамалов са задържани за кражба на железопътни релси. Три месеца по-късно е постигнато споразумение с прокуратурата. Боян Петракиев се признава за виновен и го осъждат на 4 месеца затвор, но тъй като вече е излежал три от тях, месец по-късно е освободен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com