Американското посолство се застъпи за "Протестна мрежа"

26138
Американското посолство се застъпи за "Протестна мрежа"
Снимка: БГНЕС

Нов скандал се оформя около "Протестна мрежа". След като вчера (25 февруари) стана ясно, че НАП ще проверява членове на неформалната организация - блогъра Асен Генов, бившия журналист на "Капитал" Николай Стайков, Антоанета Цонева и Константин Павлов, днес американското посолство в България публикува изявление по случая. Дипломатическото представителство го стори на страницата си във Facebook.

В съобщението се казва, че проверката всъщност е както срещу активисти на "Протестна мрежа", така и срещу медии, получили грантове от "Америка за България". Фондацията е независима организация и действията ѝ са напълно прозрачни, казват от американското посолство. И добавят, че са "убедени, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото".

"Протестна мрежа" иска Цацаров да потърси отговорност на Искров за КТБ

Нов сигнал срещу гуверньора на БНБ Иван Искров внесоха в прокуратурата активисти на "Протестна мрежа". Със сигнала те искат да бъде пот...

Същевременно "Протестна мрежа" пусна отворено писмо до премиера "Бойко Борисов", в което посочва, че проверката срещу членовете ѝ се извършва "при пълна непрозрачност и без да се представени основания за провеждането ѝ". Активистите питат Борисов дали ще "продължи да легитимира медии-бухалки" чрез участия в тях, както и участия на министрите?

Може би най-сериозният въпрос касае аферата КТБ. "Докога ще бавите действията, гласувани изрично и от Народното събрание, в посока на межународно разследване на източването на Корпоративна търговска банка, наричана „черната кутия на няколко правителства”, включително и предишното Ваше", питат от "Протестна мрежа" Борисов. И искат да знаят докога ще се протака създаването на парламентарна комисия за модела "КОЙ", както и докога ще продължават "да са на постовете си компрометираните ръководители на регулаторите на небанковия и банков надзор".

Припомняме, че проверката срещу "Протестна мрежа" се прави по сигнал на собственика на агенция ПИК Недялко Недялков, син на известния поет Недялко Йорданов и брат на журналиста от "Биволъ" Асен Йорданов. Освен това вчера "Протестна мрежа" внесе и нов сигнал в прокуратурата, с който иска да се потърси отговорност на гуверньора на БНБ Иван Искров за аферата "КТБ".  Българските закони вменяват на управителя да контролира подуправителя на "Банков надзор" и дали той всъщност извършва надзор над банките в България, посочват като основен аргумент активистите защо не само подуправителя на "Банков надзор" на БНБ Цветан Гунев трябва да бъде клиент на правосъдието. "Протестна мрежа" припомня в сигнала си, че именно българската прокуратура е органът на съдебната власт, който осъществява надзора върху законността в страната и при наличие на данни за закононарушения и злоупотреби тя е длъжна да ги разследва и да привлече всички виновни лица към наказателна отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com