Апелативният спецсъд на проверка от ВКС заради делото на Иванчева и Петрова

2880
Апелативният спецсъд на проверка от ВКС заради  делото на Иванчева и Петрова
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов нареди да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС), който не пусна на свобода бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Двете и в момента са в ареста, въпреки че на два пъти съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд замени задържането им под стража с мярка за неотклонение "домашен арест".

Иванчева: Ако опишем всички издевателства в ареста, ще напълним няколко тома

Бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева призова медиите да бъдат допуснати до килията й в столичния арест на ул. "Майор Веки...

В началото на ноември, след протест на прокуратурата, апелативните съдии отмениха първото определение на Хинов за незабавно освобождаване на двете и ги върнаха в ареста, а по второто - от 16 ноември, АСНС още не се е произнесъл.

От Апелативния спецсъд обясниха, че едва вчера делото по протеста срещу по-леките мерки за неотклонение е постъпило при тях и от днес започва да тече 7-дневният срок за произнасяне.

При проверката трябва да бъдат установено колко такива дела са били образувани от задържането на подсъдимите през април, администрирането на документите от страна на първоинстанционния спецсъд и постъпването им в апелативния, регистрирането и образуването на делата, изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави, както и сроковете за произнасяне, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

В заповедта, издадена вчера, е посочено, че извършването на проверката се възлага на комисия в състав: председател: Галина Захарова - заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова - председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева - съдия във Второ наказателно отделение. Проверката трябва да бъде извършена до декември, като в срок до 10 декември комисията следва да изготви и представи доклад за резултатите.

Марш за правосъдие в София в подкрепа на Иванчева

Граждани извървяха разстоянието от НДК до Съдебната палата в София в знак на протест. Той е организиран от гражданската инициатива "Пра...

Иванчева и Петрова, които са обвинени в получаване на подкуп от строителен предприемач, са в ареста вече повече от 7 месеца и се оплакват от много лоши условия - липса на пространство, на светлина, лоша храна. От Министерството на правосъдието отрекоха и заявиха, че са спазени всички изисквания за пространство на задържаните и са им осигурени нормални битови условия.

Вчера обаче съдия Иво Хинов разреши на правозащитници от Българския хекзинкски комитет да отидат на оглед в следствения арест на ул. "М-р Г. Векилски" №2 в София и да разговарят с двете задържани. Преди време те бяха пратени в Сливенския затвор, но после бяха върнати в столицата, за да не трябва да ги транспортират постоянно при всяко съдебно заседание.

Наказателното отделение на ВКС - също проверено

Междувременно Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) извърши проверка на дейността на Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Проверката обхваща периода от 1 януари 2016 година до 31 декември 2017 година.

Миролюба Бенатова: Продължителният арест на Иванчева и Петрова е издевателство, публичен разстрел

"Продължителният арест на Иванчева и Петрова цели ефекта на публичен разстрел. Всички да знаят, че ако държавната машина реши да ги сма...

Проверката не е установила нарушения при образуването, разпределението, движението и приключването на делата, а процесът на обслужване на гражданите е максимално оптимизиран. Освен това разпределението на дела е на случаен принцип, което е изрично изтъкнато като още един плюс. Няма постановени оправдателни присъди по дела с предмет корупционни престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи и лица, заемащи висши държавни длъжности. Запазва се съотношението между свършените и разгледаните дела през всяка от проверените години, като през 2016 г. е 82.5%, а през 2017 г. – 80.5%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com