Арестуваха кметa на с. Бата, протест на хора пред РУ - Поморие в негова защита

6869
Арестуваха кметa на с. Бата, протест на хора пред РУ - Поморие в негова защита
Снимка: iStock/Guliver

Кметът на поморийското село Бата беше арестуван при полицейска акция, информира БТВ. При друга акция е арестуван и общински съветник от Поморие. Заедно с тях арестуваните за изборна търговия в Бургаско вече са 26. А образуваните досъдебни производства са повече от ⅓ от всички в страната.

Георги Георгиев управлява селото в рамките на пети мандата. Той е задържан в дома си в селото по подозрение за купуване на гласове и беше отведен с белезници в кметството. Претърсванията и разпитите в селото продължиха с часове. По-рано беше съобщено за задържан общински съветник. Името му е Пламен Огнянов.

Арестуваха кмета на Рио де Жанейро заради корупция

Кметът на Рио де Жанейро Марсел Кривела е арестуван днес по обвинение в корупция, съобщи телевизия „Глобо“. По информация ...

На съвместен брифинг полицията и прокуратурата разкриха нови схеми за купуване на гласове. Сред тях – опрощаване на заеми, обещания за разплащане след края на вота и предлагане на хранителни продукти. "Брашно, колбаси, макарони и т.н.Има обещания, също така и предоставяне, на ваучери за дребна техника, електродомакинска… включително сме се натъквали на договори за трудови правоотношения, в които размерът на заплатата на лицата е 5- цифрена сума", каза ст. комисар Калоян Калоянов - директор, ОД на МВР-Бургас.

"Образуваните в национален мащаб досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите са 45. От които, забележете, 16, т.е. повече от ⅓, са на територията на областната дирекция на МВР-Бургас, респективно. Окръжна прокуратура Бургас", каза Георги Чинев - окръжен прокурор. От полицията и прокуратурата обявиха че продължават съвместната си работа в Бургаско до края на изборния ден.

В отговор от централата на ГЕРБ в Бургас, откъдето е издигнат кмета Георгиев, са изпратили официално становище, че "в опит да намери доказателства за купуване на гласове, полицията тормози невинни граждани". "Призоваваме активните граждани в областта да преустановят всички инициативи, докато не приключат изборите на 11 юли, защото е на лице риск от задържане под стража и разпити в полицията", казват в позицията си от ГЕРБ. И дават пример с възрастен домоуправител, разпитван за това, че събирал подписи за ново улично осветление в района.

Междувременно, жители на село Бата се събраха пред РПУ - Поморие след ареста на кмета им, по информация на tribune.bg. Пред сградата на полицейското управление са отишли около 50 души, които продължават да настояват за среща с ръководството на МВР. Събралата се тълпа пред РУ - Поморие скандираше името на арестувания кмет. Кметът на Поморие Иван Алексиев също е бил на място. „Жалко за България, как ще обясним и на туристите, и на нашите деца за полицейското насилие. Ние сме живели по време на комунизма и сме го изживели това нещо, а децата ни сега трябва да го изживеят. Какво е основното право на ЕС – свободно движение на хората, а ние в собствения си град не можем да се движим. Днес сутринта в 10 часа са го задържали, адвокатът се е опитал да разпита на какво основание е задържан и не му са дали никакви обяснение, не казват нито на роднините му, нито на адвоката му. Какъв беше проблемът на началника на РУ да слезе и да каже на съпругата му, на дъщеря му, на мен да ми каже“, попита Алексиев.

Арестуваха кмета на Гурково при акция по линия на купения вот

Специализирана операция се провежда в Гурково, съобщи кореспондентът на БГНЕС за региона. По първоначална информация е задържан кметът...

Председателят на Общинският съвет – Поморие и общински координатор Адам Адамов сподели, че кметът Георги Георгиев е отдаден на селото човек, който се грижи за населеното място и чрез него са реализирани редица проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com