Безлов: За първи път имаме разкрито поръчково пребиване на журналист

6003
Безлов: За първи път имаме разкрито поръчково пребиване на журналист
Снимка: БГНЕС

Може би е добре да се знае малко повече за групата "Левски Запад". Още след извършването на нападението - имаше индикации за връзка с други случаи, с които ги свързват. Става дума за  структура, свързана с наказателни операции. Това е първият случай на поръчково пребиване на журналист, което се разкрива. Други като Огнян Стефанов, Алексей от Капитал, Васко Иванов от Нова тв все още са неразкрити. Това каза пред БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Днес прокуратурата трябва да реши кои от задъжаните за нападението на Слави Ангелов на 17 март ще бъдат обвинени. По информация на БНТ са задържани 10 души, като за 7 от тях има събрани достатъчно доказателства за привличането им под наказателна отговорност. Сред тях са и сочените за физически извършители на побоя Любомир Делев и Павел Георгиев - Павката.

Крайни фенове на "Левски" са в ареста за побоя над Слави Ангелов

Крайни фенове на "Левски" са задържани за нападението на журналиста Слави Ангелов при днешната спецакция в София. Четирима от задържани...

Крайните фенове на "Левски", които са арестувани, според BTV са: Даниел Илиев, Павел Георгиев, Любомир Делев и Бисер Митрев. Те са членове на ултрас групировката "София-Запад". Според главния прокурор Иван Гешев, те са членове на "ударна бригада", сплашвала и пребивала хора. Гешев посочи, че има връзка между тях и случилото се с журналиста Слави Ангелов и нарече нападението срещу журналиста "атентат срещу държавата".

Според главният редактор на 24 часа - Борислав Зюмбюлев, това, което се е случило е "повече от обнадеждаващо". "Нападението беше военновременно престъпление - бих го определил като мародерство: В първите дни на извънредното положение, от хора с маски, а сега всички сме с маски. Беше много важно властта да реагира на време и да разкрие поне физическите извършители. И сега заслужава поздравления."

"Много вероятно е крайните поръчители, както и Слави ми каза, само Господ да ги накаже.", продължи той.

По думите му Слави Ангелов в момента се чувства добре. От разговора с него станало ясно, че само случайни обстоятелства са го спасили от по-сериозни травми - като два счупени крака.

Според Безлов, за преките извършители има "добри доказателства", но до поръчителя на побоя няма да се стигне: "Използвали са различни източници, но едни от добрите доказателства, са записи от камери, през които са били идентифицирани самите извършители от следователите."

Иван Гешев окачестви побоя над Слави Ангелов като атентат срещу държавата

Главният прокурор Иван Гешев даде първа официална информация, за специализираната полицейска акция, която тече в момента на улица "Черк...

Действително разкриването се случва като че ли за първи път. Но другата част от работата е да се стигне до поръчителя, за което съм скептичен. Едната посока на работа е, че Сляви имаше сериозни врагове, а другата е с агитките. От две години имаме едни постоянни рискове заради сблъсъци на различни фракции, особено тази на Левски Запад, обяви Безлов.

"Ние не знаем крайните поръчители. Но знаем 2 неща: изпълнителите и кои са организаторите. Това е едно ниво по-високо. За мен е доста знаково, че най-накрая се посяга към наказателните бригади в агитките. Те бяха в една ситуация: понеже контролираха насилието в агитките, бяха толерирани. Това посягане към ядрата е добра стъпка. Искам да припомня скандалът с Националния отбор, който ни превърна в световна тема.", каза още експертът.

"Този тип агитки, контролирани от криминални лидери, този модел на поведение на агитките ще се промени. Не само Слави Ангелов е голямата тема. А и самата ситуация в София - Левски Запад, Енималси – имат и в Пловдив, такива групи няма само в столицата", обясни Безлов.

"През последните години, за съжаление, има сливане на тези групи с MMA бойци – виждаме даже показни битки. Те се превръщат в част от тези отряди. Това е ново явление от последните години.", коментира експертът присъствието на такива спортисти сред арестуваните по случая.

Колко навътре ще стигнат разследващите: "Нека видим как ще се развие ситуацията. Индикатор ще бъде как ще изглеждат агитките след началото на футболното първенство – какво ще е поведението на агитките тогава след извънредното положение", подчерта той.

Слави Ангелов: Не знам кой организира да бъда пребит

Не, нямам отговор на въпроса кой организира това. Знам, че един ден ще знам отговора. Това заяви жестоко пребитият главен редактор на "...

Експертът предупреди, че след края на извънредното положение се очаква масовата дребна престъпност да отбележи голям ръст, заради това , че в момента всички изчерпват спестяванията си. А сега по време на изолацията данните на полицията сочат, че престъпността е спаднала с 30%. Това не е само български феномен, а в цяла Европа, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com