Бивш зам.-министър: Надзирателите не биха могли да спрат избягалите затворници

2068
Бивш зам.-министър: Надзирателите не биха могли да спрат избягалите затворници
Снимка: МВР

Надзирателите в Софийския затвор не биха могли да реагират при бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев. Големият проблем е във внасянето на оръжието. Това каза Димитър Бонгалов, бивш зам.-министър на правосъдието, пред bTV.

Пазачът на входа – последният пост, който виждаме, че се е опитал да се намеси, дори е излишен по мое мнение. Този пост пази паркинга, не входа на затвора, каза Бонгалов.

Появи се видео от бягството от Централния софийски затвор

Бягството на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев на 3 април, е запечатано от две охранителни камери. Те са засекли стъпка по ...

„Оръжието, което е имал, по инструкция би трябвало да го използва, но тя противоречи на Наказателния кодекс. По инструкция той трябваше да убие тези двама души и после щеше да бъде съден, че е извършил убийство”, каза зам.-министърът.

„Наказателният кодекс казва, че имате неизбежна отбрана, когато има нападение. Когато има бягство, няма неизбежна отбрана”, обясни той.

Според него четирите поста на кулите, които са с „Калашници” и също имат инструкции да стрелят при бягство, са излишни. По думите му те биха могли да бъдат мобилен отряд и да са в периметъра около затвора. Трябва да има постановление на МС, че това е обект от национално значение и да има зона за сигурност, категоричен е Бонгалов.

Пазачът на бариерата има право да използва оръжие. След като му е дадено на поста, той трябва да го употреби в определени ситуации, но аз се съмнявам, дори да имаше възможност да извади пистолета, дали щеше да стреля, коментира Николай Павлов, бивш началник на затворническите общежития в Казичане.

Синдикати искат материалите от проверката по случая с избягалите затворници

Управителният съвет на „Синдикат на служителите в затворите в България“ изразява тревога и възмущение от негативните тенден...

По думите му това е голяма психологическа бариера, която не всеки би преодолял.

Бившият началник на затворническите общежития посочи, че на пост 1 винаги се поставят хора, които не биха действали в такава кризисна ситуация, тъй като той се приема за по-лек.

„По принцип надзирателите трябваше да тръгнат да гонят бегълците. Не се знаеше в колата, която ги е чакала, дали нямаше да има проблеми със запалването на колата например”, допълни Павлов.

Чак на 15-ата минута е тръгнала кола, отбеляза той. По думите му в този отсек на двора винаги има дежурна кола и шофьорите е можело да реагират веднага.

Продължава издирването на двамата затворници

Продължава издирването на двамата затворници, които избягаха от Централния софийски затвор след въоръжено нападение над надзирателите н...

По повод сигналите, че Пелов е готвел бягство, Павлов подчерта, че в такива случаи винаги се слага бележка към досието, че затворникът трябва да бъде изолиран и поставен под оперативно наблюдение. „След като се знае какъв е профилът на този човек, защо е бил изведен да работи”, попита Павлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Вътрешният министър: Спряхме рекордно количество наркотик (СНИМКИ )

Голям удар в контрабандата на наркотици: Задържаха 402 кг хероин за над 16 млн. лв.

Калин Стоянов съзря заговор на вечеринките при Рашков

Тенчо Тенев разкри, че обвинените за контрабанда са се виждали и с Калин Стоянов, и с Рашков

Стана ясна скоростта, с която бе убит футболният треньор Ферарио Спасов

"Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com