Бившият шеф на разузнаването бе осъден на 10 години затвор

5587
Бившият шеф на разузнаването бе осъден на 10 години затвор
Снимка: БГНЕС

Бившият началник на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров бе осъден на 10 години затвор и конфискация на половината му имущество. Това съобщава БГНЕС, като се позовава на информация от прокуратурата.

Процесът се гледаше при закрити врата във Военния съд. 

Киров е съден за това, че през периода 2007-2011 г. е присвоил общо около 5 милиона лева, като парите са били във валута - долари и евро. За улесняване на присвояването Киров, в кръга на своите правомощия, съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата.

Преди време Киров заяви, че е похарчил парите "целево" - за вербуване на информатори. Той определи делото срещу него като „политическа поръчка в зародиша си" и заяви, че присвоената сума е по-малка от 5 млн.лв.

Борисов: Цветан Василев дойде да ми се извини, и в момента спасяваме банки

Банкерът Цветан Василев отишъл да се извини на лидера на Бойко Борисов, а не са си говорили относно бъдещето на КТБ. Това заяви самият ...

Киров твърди, че парите могат да бъдат проследени. Той изтъкна, че разузнаването не може да съществува без секретност и конспирация, а до делото въобще не би се стигнало, ако в закона били регламентирани оперативно-вербовъчните разходи и тяхното отчитане. По думите му, за разлика от предшествениците си, той се е включил лично в оперативната дейност. Лично е намирал информатори, до които само той има достъп.

По делото срещу Киров през април бяха разпитани бившият премиер и настоящ евродепутат Сергей Станишев, министър-председателят Бойко Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com