България е изпратила сигнали на Европрокуратурата

3733
България е изпратила сигнали на Европрокуратурата
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура потвърди получаването на няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители. Разследванията продължават, съобщават от там. Повече подробности обаче няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията.

Разследванията продължават. Повече подробности обаче няма да бъдат оповестявани, „за да не се застрашава изходът от разследванията“. Ако допълнителна информация би могла да бъде оповестена публично, това ще бъде направено активно с позиция от наша страна, уточняват още от Европрокуратурата, цитирани от бТВ.

Припомняме, че на 16 март при посещението си в България европейският главен прокурор Лаура Кьовеши каза, че е време българските власти да започнат да работят по тежки престъпления след множество сигнали.

„Имаме над 120 случая, които разследваме. Ще публикуваме годишния доклад скоро и ще видите статистиката за България. Получихме информация за измами с европейски средства, селскостопански субсидии. Измами има и в сферата на строителството, както и такива, свързани с фондовете за възстановяване след COVID-19”, обясни европейския главен прокурор. Кьовеши заяви, че след първата ѝ визита у нас са установени няколко канала за докладване на подозрения за измами. Тя обяви, че Министерския съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура. "Това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво", обясни тя. Тогава Кьовеши сподели още, че на срещата са разгледани различни начини за подобрение, включително в законодателството.

Как Европрокуратурата може да се захване с Борисов заради Божков

Европейската прокуратура разследва само престъпления против финансовия интерес на ЕС. Затова тя не може да е страна по случая, в който ...

На следващия ден, 17 март, Бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова бяха арестувани

Според информацията, разпространена в медиите, задържането им е станало в рамките на мащабна операция на Главна дирекция "Национална полиция" за злоупотреби с евросредства. Текат обиски, като и Европейската прокуратура е включена. По официална информация на Главна дирекция "Национална полиция" става въпрос за задържания по разследване на сигнали за 120 случая за злоупотреби с евросредства

"Няма никой над закона!" написа в социалните мрежи минути след ареста премиерът Кирил Петков.

"2 години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големият рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред европейската прокуратура от последния месец, днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова". Това написа Васил Божков за ареста на бившият премиер. И допълни, че истината винаги излиза наяве.

На следващия ден, 18 март, тримата задържани бяха освободени от ареста. МВР и прокуратурата обаче се разминаха във версиите за освобождаването на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Най-много жалби до Кьовеши има от България, тя не коментира има ли доверие на Иван Гешев

Европейската прокуратура е създадена с цел да подобри нивото на защита на хората. В общи линии, нашата работа е да разследваме и подвеж...

"Делото не е докладвано в неговата цялост, в СГП са постъпили допълнителни материали, чиято съотносимост ще бъде обект на допълнителен анализ. Те са свързани основно със снимков материал от медийни публикации. Изискани са и заповедите за задържане на трите лица, като те са постъпили в 20:30 ч. и видно от тях трите лица вече са били освободени. В СГП не са докладвани постановления за привличане на обвиняеми лица.

Евентуално повдигане на обвинение в този момент би било в нарушение на закона. Няма доказателства, че който и да е от тримата е извършил престъпление", смятат от прокуратурата.

От МВР обаче около 21 часа същата вечер разпратиха информация до медиите, според която всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата в 13:30 часа. Това е станало след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай. Според МВР в тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани. В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства. От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на 72 - часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно, твърдят от вътрешното министерство.

Днес премиерът Кирил Петков заговори за "нов доклад от Министерството на финансите, което анализира как са се одитирали евросредствата от страна на министъра, който е отговарял за неговата изпълнителна агенция за одит на евросредства. Става ясно, че за огромен процент от евросредствата под негово ръководство има само един допуснат участник", посочи той. "Ако един човек хипотетично е корумпиран, той не е корумпиран само за левове или евро, той е корумпиран и това е начинът на неговото управление. Когато става дума за евросредства, това вече не е само в мандата на националната прокуратура, а е и в мандата на европрокуратурата. Този доклад дава индикации, че е имало злоупотреби от страна на ръководството на агенцията под шапката на Владислав Горанов, когато е бил министър на финансите. "Одитният отдел, вместо да е пазител от корупция, започва да манипулира", заяви премиерът.

 Още: Кирил Петков: Умопомрачаващо е, че прокуратурата не е направила един "Скайп" разговор с Божков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com