Български граничари пребили брутално язиди, бягащи от „Ислямска държава”

28164
Български граничари пребили брутално язиди, бягащи от „Ислямска държава”
Снимка: БГНЕС

Група от 17 иракски язиди (малцинство от кюрдски произход), бягаща от репресиите на „Ислямска държава”, се е опитала да влезе нелегално в България през границата с Турция. В резултат е била пребита от български гранични полицаи, като двама от бежанците са починали, а други са били със сериозни наранявания.

Това се е случило миналата седмица, съобщава сайтът bgnnews. Язидите са прекосили границата на крак, полицаите обаче ги подгонили и ги пребили с палки, като счупили краката на някои от тях. След това ги върнали в Турция, разказва Хаси Хало, един от бежанците, който е бил задържан от турската жандармерия, която помолил за помощ.

Европа обмисля бежански центрове в Северна Африка

ЕС обмисля идеята да бъдат създадени бежански центрове в Северна Африка в опит да овладее огромния наплив от нелегални имигранти, преда...

Според Хало след боя групата се разпръснала. Той носел на гръб приятеля си Далил Мурад, чийто крак бил счупен от граничарите, в продължение на 5 км. Наложило се обаче да го остави до едно турско село, за да изтича напред за помощ. Когато се върнал, Далил бил починал от студа. Друг мъж от групата, за който се знае, че е бил 30-годишен инженер, също е замръзнал до смърт.

Към момента турските власти са задържали 10 от язидите.

Иракското малцинство е подлагано на ужасяващи жестокости от страна на джихадистите от „Ислямска държава”, които го прогониха от обитаваните от него територии. Много от мъжете бяха избити, а жените и децата бяха взети в плен и биват използвани като сексуални робини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com