Цацаров сезира ВКС, иска възобновяване на производството срещу Полфрийман

3627
Цацаров сезира ВКС, иска възобновяване на производството срещу Полфрийман
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин.

Убиецът на българския студент Андрей Монов - Джок Полфрийман, беше освободен от затвора на 20 септември. Той беше осъден през 2011 година на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно.

Според мотивите на Апелативния съд, Полфрийман е изтърпял повече от половината си присъда, през последните 2 години поведението му е било без укор. Изплатил е половината от обезщетението на семейството

Инспекторатът към ВСС ще проверява предсрочното освобождаване на Полфрийман

Инспекторатът към ВСС ще направи проверка по сигнал на Национален младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД за условното предсроч...

„Независимо от произнасянето на съда, независимо от начина, по който беше съобщено и на Прокуратурата, днес главният прокурор беше сезиран с молба от родителите на починало момче, убито от Полфрийман, с искане за възобновяване на това производство по условното предсрочно освобождаване на извършителят на престъплението”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, цитирана от БГНЕС.

Арнаудова уточни, че две са основанията да се възобнови производството по условното предсрочно освобождаване. Първата – неспазване изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд.

Второто и по-сериозно основание са доказателствата за незаконен състав, мотивира се Арнаудова. „Според доказателствата по делото това определение е постановено от незаконен състав, тъй като двама от общо трима съдии са имали законно основание за самоотвод, което не са сторили”.

Също така има достатъчно доказателства за наличие на лични отношения на председателя на състава и на докладчика по това производство, за което са били длъжни да съобщят, разкри още говорителят.

Председателят на състава е бил двукратно награждаван от Българския хелзинкски комитет като човек на годината, а съдията-докладчик, съдия Иванова, е била съавтор на годишния доклад за 2016 година на неправителствената организация.

БХК с изявление за освобождаването на Джок Полфрийман

Във връзка с многобройните твърдения за роля на Българския хелзинкски комитет за предсрочното освобождаване на лишения от свобода австр...

„Тези лични отношения е трябвало да бъдат заявени от съдиите, трябвало е да се самоотведат. По този начин те са показвали съпричастност към неправителствената организация“, обясни още Румяна Арнаудова.

БГНЕС припомня, че през 2015 г. БХК издигна номинацията на Полфрийман. След разразил се обществен скандал и дебат, организацията оттегли номинацията на австралиеца.

Малко по-рано стана ясно и че Инспекторатът към ВСС ще направи проверка по сигнал на Национален младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

В момента австралиецът очаква да му бъде издаден паспорт и да бъде изведен от България. Той остава в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Малко по-рано стана ясно и че Инспекторатът към ВСС ще направи проверка по сигнал на Национален младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Протест срещу съдия Калпакчиев, пуснал Полфрийман на свобода

Протест с искане за оставка на съдия Калин Калпакчиев започва от 11 ч днес пред Съдебната палата в София. Скандалният магистрат пусна с...

В момента австралиецът очаква да му бъде издаден паспорт и да бъде изведен от България. Той остава в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com