ДАНС: Двадесетолевките са най-фалшифицирани

13284
ДАНС: Двадесетолевките са най-фалшифицирани
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Двайсетолевката е най-фалшифицираната банкнота у нас. След нея най-масово се подправят банкноти от 10 и от 50 лева. Това разказа пред bTV агент от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), който показа и мостри от копюрите менте.

Той допълни: „Това съвсем не означава, че няма фалшиви 100 лева. Просто предпочитани са средните номинали. Първо, защото е икономически по-изгодно и от друга страна, защото повечето хора не обръщат внимание, когато им се дават фалшиви пари...”.

ДАНС разкри печатница за фалшиви пари в София

На територията на гр. София служители на ДАНС, под ръководството на Софийска градска прокуратура, проведоха специализирана операция з...

Почти невъзможно е да се открие фалшива банкнота, ако е поставена в пачка и обикновено ментета стигат до пазара точно така. Затова - проверявайте пачките и внимавайте даже с монетите.

Най-често фалшифицираните монети са от 50 стотинки. А защо ги фалшифицират - по икономически причини естествено (...) най-вече на количеството се разчита, на това, че хората не обръщат внимание на дребните неща - като стотинките”, допълва агентът.

От агенцията за национална сигурност твърдят: С валутата трябва да се внимава по чейндж бюрата и по хотелите – на рецепцията често приемат всичко.

Най-често се подправят банкнотите от 10, 20 и 50 евро. Така че - внимавайте и с тях. Банкнотите от 100 долара също имат добри ментета, но те се произвеждат не у нас, а в Италия от престъпна организация, известна като „Наполи груп”. Изделията й се срещат и у нас, а според ДАНС - банкнотите й са много, но не така добри като българските.

Чешката полиция хвана българи фалшификатори

Чешката полиция съобщи, че е разбила международна мрежа от фалшификатори, специализирани в производството на фалшиви документи, сред ко...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com