Делото на студента Евгени Марчев, пребит от МВР, се точи 9 месеца

6159
Делото на студента Евгени Марчев, пребит от МВР, се точи 9 месеца
Снимка: БГНЕС

Девет месеца ще се окажат недостатъчен срок, в който да бъде решено делото, заведено от студента Евгени Марчев срещу заповедта на МВР за 24-часовото му задържане по време на протеста миналия юли.

22-годишният Марчев е студент по право в Хага, който участва в протеста срещу правителството и главния прокурор на 10 юли м.г. След това родителите на момчето разказаха потресаваща история как синът им е бил малтретиран от униформените. Самият Марчев също разказа за бруталното насилие, което обаче и досега остава ненаказано, пише вестник "Сега".

МВР призна: Четирима полицейски служители са употребили сила под колоните на МС на 10 юли

Има превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел "Специализирани полицейски сили" (ОСПС) и на...

В Софийския районен съд обаче Марчев обжалва заповедта за задържането си от 10 юли. Адвокатът му Николай Хаджигенов настоява съдът да изиска и да прегледа записите от камерите от мястото на протеста. Съдът се съгласява и получава DVD-та от прокуратурата. НСО обясниха пред "Сега", че записите вече не са при тях, тъй като още на 16 юли м.г. са предоставени на СДВР заради вътрешната проверка на действията на служителите на реда.

Магистратите отказват да гледат записите в залата, но е назначено вещо лице, което да направи експертиза. Тя би трябвало да е готова на 17 май, когато е следващата дата по делото. Дотогава прокуратурата трябва да прати и преписи от материалите по разследването, което води за случилото се на 10 юли. Съдът се опитва да се сдобие с тях от началото на годината. Според електронното деловодство на прокуратурата преписката още е висяща, като на 11 март за пореден път срокът й е удължен.

И докато делото на Марчев напредва, макар и ужасно бавно, то друг пребит от полицията по време на протестите - журналистът на свободна практика Димитър Кенаров, няма този късмет със съдебната система.

От септември м.г. съдилищата отказват да се произнесат по жалбата срещу неговото задържане. Софийският районен съд например обяви, че Кенаров няма правен интерес да обжалва ареста си, тъй като вече не е задържан и прехвърли топката към Административния съд в София.

Битият студент Евгений Марчев: Полицаи унижиха задържано момиче, снимаха я разголена с телефоните си

"В демократичните страни е нормално да има опозиция на управляващите. Те трябва да се замислят върху исканията ни. Корупция има навсякъ...

През февруари т.г. административният съд повдига спор за подсъдност - иска от двете върховни съдилища да определят той или районният съд е компетентен да разгледа делото на Кенаров. "Какво друго може да е посланието на съда освен, че държавата може да ви задържи и че няма съд, който да ви гледа делото?", пита във Фейсбук адвокатът на Кенаров Стоян Мадин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Пияна жена, весела къща: Почерпена гражданка чупи витрини в село Топчии

Пиян дядо се обърна с трактора си в Разградско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com