Демерджиев: До Кьовеши са стигали само малки дела от България (ВИДЕО)

3249
Демерджиев: До Кьовеши са стигали само малки дела от България (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Разговорът с г-жа Кьовеши беше по повод на това, че я уведомих, че сме направили отдавна исканите от нея нотификации. Предложих й среща, тя се отзова на такава онлайн, като предстои вероятно среща и на живо, тъй като аз на 9-и пътувам към Брюксел. Предполагам, че можем да се срещнем и там. Това заяви правосъдният министър Иван Демерджиев преди редовния пленум на ВСС, попитан за какво е разговарял с Лаура Кьовеши.

Той обясни, че преди да бъдат направени нотификациите са били проведени много разговори на експертно ниво, включително и няколко писма са получили всички министерства как да процедират, когато се натъкват на такива сигнали.

„Действително малки дела са стигали до г-жа Кьовеши. Това е един значителен период от време, в който не е получен сериозен сигнал. Това е становището. Решихме да направим опит това да се промени“, допълни министърът.

По думите му с Кьовеши са коментирали единствено направените нотификации. Стана ясно още, че вчера Министерският съвет е гласувал два законопроекта, които касаят член 104 и 105 от Регламента, където има съществена роля европейската прокуратура. Той увери, че към днешна дата са изпълнени всички ангажименти на българската държава към европейската прокуратура.

Кьовеши: Имахме проблем с България, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата. Вече не е така

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха министърът на правосъдието Иван Демерджиев...

„Беше поставен въпросът, че извън това, което ние вече сме направили, г-жа Кьовеши предлага и очаква да дадем възможност на всеки административен ръководител в прокуратурата да има директна комуникация с европейската прокуратура. Помолих я това да постъпи в писмен вид при нас, за да можем да го придвижим с копие до главния прокурор и до ВСС“, уточни Демерджиев.

„Тема, която повдигаме и която предполагам, че утре ще бъде на вниманието на прокуратурата и съдилищата е случайното разпределение на делата. Много отдавна работим по тази тема след като главният прокурор повдигна този въпрос. Това, което установяваме, е, че много от правилата за такова разпределение се отклоняват от законовите норми. Направили сме препоръки в тази посока в писма, които изпращаме до съдилищата и прокуратурата, като се надяваме те да ги изпълнят възможно най-бързо, тъй като последиците при липса на случайно разпределение могат да бъдат много сериозни. Това, което прави впечатление е, че от страна на главна прокуратура не получихме никакво съдействие и аз възнамерявам да реагирам в това отношение“, категоричен бе правосъдният министър.

Още по темата ЧЕТЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com