Директор във водещо предприятие изхвърча, след като защити изверга, нарязал с нож приятелката си?

30246
Директор във водещо предприятие изхвърча, след като защити изверга, нарязал с нож приятелката си?
Снимка: iStock/Guliver

Ръководството на Мини Марица-изток ЕАД предприе незабавни мерки след публикация във Фейсбук на управителя на рудник "Трояново-север" Виктор Костов и го отстрани от работа до изясняване на скандални негови думи.

Позицията, заради която Костов се разделя с работата си, касае домашното насилие над 18-годишно момиче в Стара Загора. Поредният случай на нападение над жена дълбоко възмути българското общество – приятелят на момичето го наряза с макетен нож, нанасяйки ѝ множество порезни рани: Невиждана жестокост: 18-годишно момиче бе нарязано с макетно ножче от приятеля си

Във Фейсбук Костов написа, че "защитава пича", защото "всяка лигла трябва да си знае гьола и като шава напред назад ще яде мамуля". Последва мигновена реакция от страна на предприятието, което я обяви във фирмената си страница във Фейсбук:

"Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в "Мини Марица - изток" ЕАД. Не искам никой от работещите в мината да бъде отъждествяван с твоята позиция" - тази позиция беше публикувана от инж. Илза Чинкова, изпълнителен директор на "Мини Марица - изток" ЕАД, на официалната страница във Фейсбук на предприятието:

Проблемът със закона и съдебната практика

Междувременно Андрей Янкулов, водещ правен експерт в неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), който има години опит като прокурор, коментира в личния си профил във Фейсбук скандалното решение на въззивния съд в Стара Загора да остави нападателя извън ареста, макар да призна, че той може да извърши ново престъпление: 400 рани от нож не стигнаха на съда да остави обвинен за жестокост към младо момиче в ареста

Според Янкулов, има проблем с Наказателния кодекс и тълкуването му в съдебната практика относно малтретирането, което причинява сериозни психически и физически страдания без обаче те да представляват конкретните увреждания на здравето, които са изрично изброени в закона като тежка или средна телесна повреда. Ако няма други съпътстващи малтретирането обстоятелства, като например някаква форма на принуда, тогава деянието наистина си остава твърде леко наказуемо спрямо обществената му опасност, казва той. И посочва, че съгласно закона и практиката "един продължителен побой чрез множество удари с палка, който като резултат би довел до куп наранявания и сериозна психическа травма, но няма счупвания или изпадане в безсъзнание например, ще си остане само лека телесна повреда".

Освен това, Янкулов разяснява какво е "обезобразяване" според съдебната практика. Той цитира задължително тълкуване от Върховния съд още от 1979 г., което го е дефинира като "такова загрозяване, при което лицето и тялото не само се изменят съществено, но тези изменения имат траен и постоянен характер. Краткотрайните и скоропреходни изменения, дори да са довели до значителни изменения на лицето и други части на тялото, не съставляват средна телесна повреда. Такива са например кратковременните насинявания, подувания на лицето, порезните рани, от които не остават значителни белези и др."

ОЩЕ: Прокуратурата нареди повторна експертиза за нарязаното с макетен нож момиче в Стара Загора

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com