До момента са задържани над 900 души за търговия с гласове, разкриха от МВР

8711
До момента са задържани над 900 души за търговия с гласове, разкриха от МВР
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви на брифинг, че в последните два месеца има засилена активност по отношение на противодействие на престъпленията, свързани с изборните политически права на българските граждани.

Според Рашков практиката да се купуват гласове от дълги години се е утвърдила. Поради бездействието на компетентните държавни органи тя се е развивала и е упражнявала необезпокоявана от никого. Една от причините да се регистрират успехи е именно това спокойствие, каза той.

Рашков обвини Караянчева в натиск върху висш полицай за изборите

Бившият председател на НС Цвета Караянчева се е обаждала на регионалния директор на МВР в Кърджали и го е заплашвала. Това обяви на бри...

Рашков е възмутен, че тези, които засягат смятат, че МВР не трябва да работи по тази линия. Т.е. да правят така, както те са правили около 10 години, когато органите на МВР са бездействали на тази вид престъпност и са улеснявали политическата корупция. Той уточни, че гражданите не са подавали сигнали за изборна търговия, а сега има шест-седем кратно увеличение.

Той направи разкрития и за полицейска операция в Кърджалийска област, заради данни, че служители, включително ръководни в държавното горско стопанство дават или не дават дърва за огрев на хората в региона, в зависимост дали ще гласуват за политическа партия или не. Предприети са активни процесуални действия.

На криминалния директор на вътрешните работи в Кърджали обаче се обажда бившият председател на НС Цвета Караянчева със заплаха, че няма да остане на поста си и защо предприема действия срещу държавни служители. Директорът на държавното горско стопанство в Кирково и бизнесмена, който се занимава с дърводобив и още един са задържани. Повече подробности в този материал.

Рашков заяви още, че кметът на Гурково, заедно със сина му, са задържани са търговия с гласове.

Закопчаха ромски лидер от Бургас за търговия с гласове

Ромският лидер Румен Чолаков от Бургас бе арестуван днес след акция на полиция и жандармерия срещу купуването на гласове, предаде корес...

С МВР по тази линия работи и ДАНС, които са подали 32 сигнала до прокуратурата, по които са образувани досъдебни производства. Има вече и мерки "задържане под стража".

От МВР изнесоха следните данни:

От до 8 юли включително са образувани 72 досъдебни производства за търговия на гласове. Проверени са 3146 места, за които има информация за търговия или купуване на гласове. Проверените лица от активния криминален контингент са 9 588.

Има проверени заложни къщи и дружества за бързи кредити - общо 1864. 818 души са утвърдени като лидери за търговия на гласове. Проверени са 1741 собственици на фирми, с цел предотвратяване на т.нар. корпоративен вот.

Кмет на Старозагорско село давал по 50 лева за глас

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност кмет на община за купуване на гласове. На основание събрани доказате...

Проверени са близо 50 000 МПС-та и са задържани общо 938 лица. Съставени са близо 7 000 протокола за предупреждение. 155 лица са обявени за общодържавно издирване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com