Дубай мълчи по молбата на прокуратурата за разпита на Божков

5616
Дубай мълчи по молбата на прокуратурата за разпита на Божков
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Прокуратурата все още не може да разпита чрез видеоконферентна връзка обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков. Причината е, че властите в Обединените арабски емирства не отговарят на молбата за правна помощ, обясни пред в. "Сега" прокурорът от СГП Христо Кръстев.

Мина повече от година, откакто държавното обвинение съобщи, че ще поиска разпит на Божков по образувано отделно дело за изнудване му, след като бизнесменът в интервю през март 2022 г. за пореден път заяви, че е плащал на бившите управляващи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, за да бъде оставен бизнесът му на спокойствие.

ОЩЕ: Божков се връща у нас до часове? ГД "Охрана" не е получавала никакви запитвания

Единствено по този ред с молбата за правна помощ е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства, твърди държавното обвинение. В крайна сметка молбата беше преведена на арабски език и предвижена от Министерството на правосъдието към ОАЕ. Но до момента няма отговор от властите в емирството.

Междувременно по това дело за изнудване показания даде бившият депутат Георги Кадиев. Той твърди, че е внесъл поправка в Закона за хазарта, която регламентира точно плащането на едни такси за хазартните игри в зала и други за лотариите. Според Кадиев, тогавашният председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е редактирала предложението му, а Божков се възползвал от това.

ОЩЕ: Божков даде кратък коментар за бурята "Гешев"

Владислав Горанов: Завръщането на Васил Божков не ме притеснява

Евентуалното завръщане на Васил Божков като защитен свидетел не притеснява бившият финансов министър Владислав Горанов. Това каза сами...

"Моят извод не е, че го е направила в услуга на него, защото не знам дали е така. Но премахвайки определени думи от моето предложение и именно думите, че хазартните игри, за да се облагат с такса, трябва да бъдат в игрална зала, създава двусмисленост на Закона, което вече позволява Васил Божков да си избира по кой ред да бъде облаган. Това, че е направено умишлено, го твърди Васил Божков. На мен ми изглежда подозрително. Но не мога да кажа дали е умишлено или не", каза Георги Кадиев.

На разпит беше призован и Георги Попов - един от най-близките съдружници на Васил Божков. Той се върна в България през май 2021 г. и беше освободен срещу гаранция от 40 000 лв. При първия му разпит - пред разследващ полицай, той бе заявил, че Божков редовно носел големи суми пари в себе си, но не му е споделял да е бил изнудван, нито е виждал да дава пари на политици.

Разпитани са също така вещите лица, присъствали на обиските в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова и са описани иззетите при тези обиски вещи.

ОЩЕ: Империята на Васил Божков в България - какво се срина и остана ли нещо?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com